9.80% összegyűlt
49 000 Ft adományozva 500 000 Ft célhoz
1 adományozó

Az édesanya levele:

1

2 éves leukémiás kisfiú édesanyja vagyok, egyre kilátástalanabb az anyagi helyzetünk és a gyermekem leukémiás betegsége miatt lelkileg nagyon nehéz időszakot élünk meg.

Kisfiam tavaly májusig makkegészséges gyermek volt, védőoltáson kívül nem jártunk orvoshoz. Színötös tanuló, matek, angol és magyar versenyekre járt, kajakozott jó eredményekkel, egy igazi izgága gyerek, az évfolyam legközkedveltebb diákja, sok kitüntetés birtokosa évek óta. Tavaly, május elején, az első kajakversenyen rosszul lett, nem tudott evezni és belázasodott. Másnap a háziorvos vírusra gyanakodott, de valami hetedik érzékre hagyatkozva kierőszakoltam egy vérvételt, amit azelőtt soha nem tettem volna, és az eredmény láttán, már indultunk is a kórházba. Vizsgálatok következtek, majd a szörnyű diagnózis: Burkitt leukémia. A sokkos állapotból még fel sem sikerült állni, már kezdtük is az életmentő kemoterápiát, mert szerencsére nagyon jó kezekbe kerültünk, és Dr. Bartyik Katalin tanárnő tapasztalatának, rátermettségének és lelkiismeretes hozzáállásának köszönhetően. Nehéz napok, hetek és hónapok következtek. A nap 24 óráját együtt töltöttük a kórházban, nehezen viselte a kezeléseket, mert a betegsége is igen előrehaladott stádiumban volt. Megjártuk az intenzív osztályt, és a poklok poklát is. A kezelések még tartanak.

Az elmúlt hónapok minden anyagi tartalékunkat felemésztettek, hiába dolgoztam a betegség előtt két állásban is, mindenünk odalett. A méltányossági táppénzem decemberben lejárt, most gyermekápolási díjra adtam be a kérelmet, melynek elbírálása egy hónap. Dolgozni nem tudok, mert gyermekemmel vagyok a kórházban. Már nincs mihez nyúlnom, egyedül nevelem a gyermekem.

Felújításra szorult a szobája, a fürdő és a konyha is, amit nem tudtunk befejezni. Péter szobájában még megfelelő bútorok sincsenek. Mára a mindennapi megélhetésünk is egyre nehezebb. Nagyon kérem, aki tud, segítsen nekünk! Köszönjük.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

9.80% összegyűlt
49 000 Ft adományozva 500 000 Ft célhoz
1 adományozó

Burkitt-limfóma

A Burkitt-limfóma egy daganatos betegség, amely a rosszindulatú (malignus) non-Hodgkin-limfómák közé tartozik. Különösen gyakori Közép- és Kelet-Afrikában, valamint HIV-fertőzöttek körében. A malignus limfómák rosszindulatú tumorok, amelyek limfocitáknak, tehát limfatikus szövetek (nyirokszövetek) sejtjeinek daganatos elfajulásával keletkeznek.

Mi okozza a Burkitt-limfómát?

A Burkitt-limfóma kialakulásának oka ma még nem tisztázott. Valószínűnek tűnik, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszik az Epstein-Barr vírussal való megfertőződés, továbbá genetikai tényezők, illetve az immunrendszer gyengesége is.

Milyen típusai vannak?

A Burkitt-limfómának három típusát különböztethetjük meg. Míg az úgynevezett endémiás Burkitt-limfóma túlnyomóan Közép- és Kelet-Afrikában jelentkezik, addig a ritkább szórványos (sporiadikus) Burkitt-limfóma világszerte előfordul. Ha a betegség HIV-fertőzés következtében alakul ki, akkor HIV-asszociált Burkitt-limfómáról beszélünk.

A Burkitt-limfóma tünetei

A betegég tünetei igen sokfélék lehetnek többek között attól függően, hogy hol található a limfóma és hogy mennyire terjedt ki a betegség a szervezetben, mennyire előrehaladott a stádiuma. Burkitt-limfóma bárhol kialakulhat, ahol fehérvérsejtek (limfociták) vannak a szervezetben, főként a nyirokszövetekben. Burkitt-limfóma gyakran alakul ki a hasüregben vagy a fej vagy a nyak területén, a mell mirigyeiben vagy a petefészkekben. A Burkitt-limfóma gyakran néhány hónapon belül nagyon gyorsan növekszik. Sok beteg arcduzzanat miatt fordul orvoshoz. Ha a hasüregi szervek érintettek, a beteg gyakorta hasfájástól, hányingertől és hányástól szenved.

Ha a betegség az agyra is kiterjed, akkor bénulás és tudatzavar jelentkezhet. A Burkitt-limfómában szenvedő betegek gyakran panaszkodnak olyan nem specifikus tünetekre, mint amilyen a betegségérzet és a teljesítménycsökkenés.

Prognózis

A prognózis a betegség stádiumától függ. Mivel a Burkitt-limfóma nagyon gyorsan növekszik, a terápiát meg kell kezdeni, amilyen hamar csak lehet. Minél korábban kezdik el kezelni a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

Hogyan kezelhető a Burkitt-limfóma?

A terápiát a betegség stádiumának, kiterjedtségének függvényében választják meg. Mivel a Burkitt-limfóma többnyire az egész szervezetre kiterjedő betegség, gyakran kemoterápiás kezelést alkalmaznak. Ennek kiegészítéseként sokszor célszerű lehet egyes testtájak sugárterápiás kezelése is.

Leave a Reply