44.30% összegyűlt
443 000 Ft összegyűlt a 1 000 000 Ft célból
6 adományozó

Az édesanya levele:

T

uróczi Aletta vagyok, kislányomnak, Nyeste Alettának ismételten kiújult a leukémiás megbetegedése.

Először 2013 márciusában állapították meg, hogy Acut Lymphoid Leukaemia-ja van, a kórházi kemoterápiás kezelései az év végéig tartottak, ekkor allergiás lett két kezelésre. Ezután már otthonról folytattuk a terápiákat 2015 tavaszáig. Ősszel mehetett óvodába, ezen az éven el is ballagott, boldogan készült, hogy kisiskolás lesz. Időközben megszületett a kistestvére, Alida. Elhatároztuk, hogy veszünk egy kertes házat, hogy minél egészségesebb, élhetőbb környezete legyen a gyermekeinknek, ami főként Aletta számára fontos. Én is visszamentem dolgozni, hogy minél előbb megvalósítsuk álmunkat.

Ez év nyár elején hírtelen sápadtabb lett Aletta, ezért azonnal kontroll vizsgálatra mentünk, és 2016.06.06-án kiderült, hogy kiújult a betegsége. Lelkileg ez mindnyájunkat megviselt, Aletta nagyon szomorú volt, életvidám kislányunk napokig nem mosolygott, magába fordult…

Túl vagyunk a kezelés első szakaszán és a csontvelő mintavétel a kezelések ellenére is mutatott rossz sejteket, így mindéképpen idegen donoros csontvelő transzplantációra van szüksége. A donorkeresés megtörtént, a kishúga alkalmas, októberben fog megtörténni az őssejtek levétele és utána megy a traszplantációs boxba.

Folyamatosan Alettával vagyok a kórházban, a nagyszülők felváltva vigyáznak a kishúgára, míg az édesapjuk dolgozik. Aletta igényli, hogy naponta látogassák, szerencsére nagyon jó most az étvágya, így mindennapra kéri, hogy otthon mit főzzenek neki, mit szeretne enni-inni. A porth-a-cath beültetése sok komplikációt okozott, másodszorra sikerült, hatórás beavatkozással, többször kapott vörösvértesteket és trombocitát a kezelések alatt.

A ház, amit megvásároltunk mostanra 90%-os állapotban van készen, jelenleg családunk emiatt a nagyszülőknél lakik. Mindenképpen fontos, hogy addigra elkészüljön Aletta saját szobája, ami az ő birodalma lesz transzplantáció után hosszú hónapokig, hiszen közösségbe már most sem mehet. Frissen festett falakra, mosható padlózatra, jól fertőtleníthető berendezésre van szüksége, azaz a köztudatban „sterilszobának” nevezett helyiségre.

Jelenlegi anyagi viszonyaink nem engedik, hogy a házfelújítást folytatni tudjuk, és ami a legfontosabb, hogy Aletta szobája elkészüljön. Ehhez kérünk segítséget, amit hálásan köszönünk!

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

Dr Kovács Gábor, Dr Csóka Monika, Dr Müller Judit:

A leukémia ezen típusa, az akut lymphoblastos leukémia vagy ALL a vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú betegség, melyben a fehérvérsejtek éretlen, normális védekező működésre még nem képes formái felszaporodnak, és a csontvelőben a normális véralkotó sejteket termelő sejtek működését visszaszorítják. Ezért a vérben a normálisan jelenlévő sejtek eltűnnek és helyüket leukémiás sejtek foglalják el.

Gyakoriság

Magyarországon évente körülbelül 50-70 új leukémia, ALL kerül felismerésre.

Daganat tünetei

Az ALL változatos tünetekkel jelentkezhet. A daganat korai tünetek annak a következménye, hogy acsontvelő nem képes elég normális véralkotó sejtet termelni. Ha a rosszindulatú, csökkent védekezőképességű leukémia sejtek miatt túl alacsony a jól működő normális fehérvérsejtek száma, akkor elhúzódó fertőzés, visszatérő láz alakulhat ki. A vörösvértestek alacsony száma, a vérszegénység következménye a gyengeség, a fáradékonyság és a sápadtság. A vérlemezkék alacsony száma gátolja a megfelelő véralvadást, ezért bőr- és nyálkahártyabevérzés, orrvérzés és fogínyvérzés is kialakulhat.

máj, lép, nyirokcsomó, here megnagyobbodása a leukémiás sejtek beszűrése miatt típusos tünet, mely teltségérzet, illetve hasi fájdalom formájában jelentkezhet. A koponyán belüli leukémiás sejtek fejfájás, hányás és ingerlékenység, míg a csontvelői felszaporodása csont- és izületi fájdalom képében jelentkezhet.

Kivizsgálás

Leukémia fennállása már egyetlen vérvizsgálat (vérkép) alapján az esetek jelentős részében valószínűsíthető. Az össz-fehérvérsejtszám gyakran magas, de lehet normális vagy alacsony is, azonban a vörösvértestek és vérlemezkék száma szinte mindig alacsony. Emellett a vér mikroszkópos vizsgálatával (megfestett vérkenet) kóros, éretlen fehérvérsejtek (ún. blasztok) láthatók.

A diagnózis felállításához minden esetben szükséges a csontvelő vizsgálata. A csontvelő minta rendszerint rövid altatásban, a csípőcsontból nyerhető, melyet aztán többféle módon dolgoznak fel. A csontvelő kenetet a vérkenethez hasonlóan megfestve és mikroszkópban megvizsgálva a kóros sejtek formája, a sejtek immunológiai jellemzői és a kóros sejtek genetikai vizsgálata alapján pontosan meghatározhatóvá válik, hogy melyik fehérvérsejt csoport kórosan felszaporodott előalakjai okozzák a leukémia ezen formáját.

A csontvelő vizsgálat mellett szükséges megnézni azt is, hogy az agyban vagy a gerincvelőben jelen van-e a betegség. Erre szolgál a gerinccsapolás (lumbálpunkció). Mindezek alapján már pontos diagnózis állítható fel.

Daganat kezelése

kemoterápia a diagnózis felállítását követően mihamarabb meg kell kezdődjön, amely tablettás formában szedhető és infúzióban adott gyógyszerek kombinációjából áll. Magyarországon a nemzetközileg elfogadott és alkalmazott kezelési sémákat alkalmazzák.

Annak eldöntésében, hogy várhatóan milyen erősségű kezelés szükséges a gyermek meggyógyításához a betegség altípusának meghatározásán túl további tényezők is szerepet játszanak. Ezek közé tartozik a daganatos beteg életkora, a fehérvérsejt száma a kórházi felvételekor, a kezdeti tablettás kezelésre, majd az első hónap végén az előzetes citosztatikus (daganat ellenes gyógyszeres) kezelésre adott válasz. A különböző kezelések hasonlóak, főként intenzitásukban különböznek.

A gyógyszerek kombinációját protokollokban (kezelési sémákban) leírtaknak megfelelően adagolják. A kemoterápia néhány naponta vagy hetente kerül ismétlésre. A kezelés négy fő része a kezdeti, ún. indukciós kezelés célja, hogy a leukémiás sejtek döntő többsége elpusztuljon. Ez körülbelül két hónapos intenzív terápia. A daganatos gyermekekért induló terápia sikerességéért a betegeknek ilyenkor napokig vagy hetekig kell kórházban feküdniük, attól függően, hogy a kezelés hatására milyen gyorsan képes a normális csontvelő működés visszatérni.

A kezelés második része az ún. meningealis profilaxis és az ún. konszolidáció.

A kezelés harmadik része az ún. reindukció a nehezen kimutatható, de még biztosan jelenlévő kóros sejtek kiirtása (további 4-6 hónapos intenzív kezelés).

A kemoterápia negyedik szakaszában a betegség visszatérésének megakadályozása a cél. Ennek során kis dózisban, de nagyon hosszú időn át (akár 2-3 évig is) szájon át szedhető gyógyszerekből álló ún. fenntartó kezelést alkalmaznak.

A kezelés eredményességének igazolására a kezelési sémában megadott időpontokban a csontvelő mintavétel megismétlése szükséges. Az agyhártyán és a gerincfolyadékban jelen lévő, vagy feltételezhető, de egyértelműen ki nem mutatható leukémia sejtek vizsgálatához és kiirtásához a gerinccsapolás (lumbálpunkció) útján ismételten kemoterápiás szereket adagolnak. Az ALL egyes betegségcsoportjaiban már betegség megelőzéseként is koponya besugárzás szükséges.

A leukémia visszatérése esetén illetve ha a betegség nem reagál megfelelően az alkalmazott terápiára, a kezelés befejeződése után újabb gyógymód a csontvelő transzplantáció nagydózisú kemoterápiával.

Prognózis

A kemoterápia, a kezelés befejeződése után rendszersen végzett kontroll vizsgálatokkal követjük figyelemmel, hogy a betegség ismételten jelentkezik-e. Végleges gyógyulás a kezelés befejeződése utáni – panaszmentes – 5 évet követően mondható ki.

A leukémia (ALL) végleges gyógyulási valószínűségét két tényező határozza meg. Egyrészt a daganatos betegség azon jellemzői, melyek alapján valamely gyógyítási csoportba besorolták. Másrészt az az időtartam, mely a kezelés, kemoterápia befejeződése után eltelik a betegség ismételt jelentkezéséig.