I

za 11 éves múlt, 2008-tól, élete nagy része a betegség elleni küzdelemről szól, négy éves korától leukémiás, harcol a betegséggel, a szövődményekkel folyamatosan.

Első alkalommal 2008. január 8-án diagnosztizálták nála a leukémiát, nyolc hónap kemoterápiás kezelés után 2009-ben megtörtént testvér donoros transzplantációja.

Három hónapnyi otthonlét után 2009 nyarán visszaesett, elölről kezdődött a küzdelme, ekkor egy évet voltak kórházban, mert ismét meg kellett transzplantálni.

Öt hónap tünetmentesség után a betegség ismét kiújult, amit kemoterápia és ismételt csontvelő átültetés követett 2011 augusztusában.

Az utolsó két csontvelő transzplantáció is idegen donoros volt, azaz három alkalommal volt allogén perifériás őssejt transzplantációja a kemoterápiás kezelései után. 2011 októberében súlyos IV. GVHD alakult ki nála, mely támadta a bőrt, májat, beleket. Ez jól reagált az immunszupresszív, azaz immunrendszert gátló kezelésekre. A tartós fogyása miatt PEG – speciális szonda, azaz sztómaeszköz, mellyel közvetlenül a gyomorba, illetve a vékonybélbe juttatható a táplálék – beültetése volt, meghatározott mennyiségű és minőségű folyékony tápszereket kapott, majd a PEG-et el kellett távolítani, mert az etetőfeje beszakadt. Közben a szeme is elromlott.

Kialakult nála a krónikus GVHD – az idegen csontvelő, amit az átültetésekkor kapott, támadja a szervezetét és szerveit —, a súlyos izomgyengeség, a hörgőtágulat. 1 éve kerekesszékes, nem tud önállóan járni, kettős látása van, allergiás asztmája, szaruhártyafekélye, fényérzékenysége, fejlődésében visszamaradt a fehérje és energiahiány miatt, magas a vérnyomása, bőre feszül, ebben főként az arc, hát, törzs és felső végtagok érintettek. Az évek alatt még számtalan problémával kellett megküzdenie, mint szepszis, fibrosis, véres köpetek, köhögési rohamok, stb.

Plazma vagy fotoferezisre készültek a GVHD miatt, mikor kiderült, hogy sajnos a leukémiája ismét kiújult 2015 augusztusában, azóta szinte állandóan a kórházban tartózkodik, ismét kemoterápiás kezeléseket kap.

Öt testvérével együtt édesanyja egyedül neveli, nehéz anyagi körülmények között élnek. Édesanyja vagy annak testvére felváltva van Izával és testvéreivel. Kettőszobás kertes házuk van, fatüzeléses kályhákkal fűtve, a fürdőszobában a vízvezeték elromlott, emiatt teljes cserére szorul, nem lehet rendeltetésszerűen használni. Pénz nincs a javítási munkákra, mert Iza betegsége miatt a mindennapi megélhetés is gondot okoz. Magyarországon ő az első gyermek, akinek három idegen donoros csontvelő átültetése volt. Minden segítséget köszönettel fogadnak.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.