• A gyűjtés lejárt.
  • Még nem kapott ölelést.
  • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Lackó levele:

G

yurcsó Lászlónak hívnak, tizenhat évesen másodszorra vagyok leukémiás.
Először hat éves koromban, 2007 márciusában diagnosztizálták nálam az Akut Lymphoid Leukaemiát, akkor egy teljes évig tartott a kórházi kemoterápiás kezelésem. Az egyik vérkészítménytől Hepatitis B fertőzést is kaptam. Még egy évet otthon voltam a kezelések miatt, naponta szedtem a gyógyszereket, aztán végre mehettem iskolába, egyenesen a harmadik osztályba, mert addig magántanuló voltam. 2014-ben volt a felszabadító vizsgálatom.

2016. május 12-én az iskolában hasi fájdalmaim voltak, bekerültem a miskolci Megyei Kórház Sebészeti osztályára, ultrahang vizsgálattal vékonybél betüremkedést állapítottak meg, amely elvileg 2-3 napon belül magától megoldódott volna. A vérképből azonban kiderült, hogy ismét leukémiás vagyok. Ezt nagyon nehezen tudtam feldolgozni, először úgy gondoltam, hogy még egyszer nem vagyok képes végigcsinálni újból a kezeléseket, hiszen tudtam, hogy milyen szörnyűségek várnak rám. A betegségem közepes-magas malingitású, nem tudom, hogy lesz-e szükségem csontvelő átültetésre, nagyon nem szeretném! Sajnos, megviseltek a kezelések, nyolc kilót fogytam, lelkileg a padlóra kerültem, két kemoterápiás kezelésre is allergiás lettem. Most sokkal keményebb kezeléseket kapok, mint első alkalommal, pedig az is nagyon nehéz volt. Hiányoznak a gimnáziumi osztálytársaim, a barátaim, az addigi életem! Most ismét magántanuló vagyok. Mindent megteszek, hogy újból egészséges legyek, de kamaszként nehéz ezt megélni. Ha állapotom engedi, számítógépen elektronikus zenéket készítek Squirrel néven, ez a hobbim: https://www.youtube.com/channel/UCd4_q5t4WFdyGfdURHl4Lhw/videos
Velem egykorú, szintén leukémiás sráccal vagyok egy szobában, a kórházban, egymást biztatjuk.

Egy nővérem van, a debreceni egyetemen tanul. Édesanyám szintén főiskolára járt a munkája mellett nemrég, egyébként abban a gyermekkórházban dolgozik, ahol engem is kezelnek, csak a rehabilitációs részlegen. Jelenleg is dolgozik, munka után iparkodik hozzám és velem van, majd rohan haza főzni nekem és váltják egymást édesapámmal. Édesapám évekig munkakereső volt, tavalytól van ismét állandó munkahelye, ahol ki tudja, meddig tolerálják, hogy nem egy stabil munkaerő, mert a kezeléseim miatt sokat van velem.

Felújításra váró családi házban élünk, a tetőtérben került kialakításra a testvérem és az én szobám. Sajnos penészedik a tetőtér, és teljesen fel kell újítani a szobámat, újraparkettázni, festeni, megoldani a fűtést, mert az állapotom megkívánja. Adósságrendező hitelünk van, így újat felvenni nem tudunk, viszont a megfelelő higiénés körülményekre nekem szükségem van.

Kérek mindenkit, hogy segítsen nekünk, mert egyedül megoldani nem tudjuk, hogy meglegyen a „sterilszobám”, ami tiszta, fertőtleníthető, egészséges kell, hogy legyen.
Hálásan köszönöm mindenkinek, aki megosztja kérésem és mindenkinek, aki segít nekünk:
Lackó

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

Akut Lymphoblastos leukémia (ALL)

Dr Kovács Gábor, Dr Csóka Monika, Dr Müller Judit:

A leukémia ezen típusa, az akut lymphoblastos leukémia vagy ALL a vérképzőrendszerből kiinduló rosszindulatú betegség, melyben a fehérvérsejtek éretlen, normális védekező működésre még nem képes formái felszaporodnak, és a csontvelőben a normális véralkotó sejteket termelő sejtek működését visszaszorítják. Ezért a vérben a normálisan jelenlévő sejtek eltűnnek és helyüket leukémiás sejtek foglalják el.

Gyakoriság

Magyarországon évente körülbelül 50-70 új leukémia, ALL kerül felismerésre.

Daganat tünetei

Az ALL változatos tünetekkel jelentkezhet. A daganat korai tünetek annak a következménye, hogy acsontvelő nem képes elég normális véralkotó sejtet termelni. Ha a rosszindulatú, csökkent védekezőképességű leukémia sejtek miatt túl alacsony a jól működő normális fehérvérsejtek száma, akkor elhúzódó fertőzés, visszatérő láz alakulhat ki. A vörösvértestek alacsony száma, a vérszegénység következménye a gyengeség, a fáradékonyság és a sápadtság. A vérlemezkék alacsony száma gátolja a megfelelő véralvadást, ezért bőr- és nyálkahártyabevérzés, orrvérzés és fogínyvérzés is kialakulhat.

máj, lép, nyirokcsomó, here megnagyobbodása a leukémiás sejtek beszűrése miatt típusos tünet, mely teltségérzet, illetve hasi fájdalom formájában jelentkezhet. A koponyán belüli leukémiás sejtek fejfájás, hányás és ingerlékenység, míg a csontvelői felszaporodása csont- és izületi fájdalom képében jelentkezhet.

Kivizsgálás

Leukémia fennállása már egyetlen vérvizsgálat (vérkép) alapján az esetek jelentős részében valószínűsíthető. Az össz-fehérvérsejtszám gyakran magas, de lehet normális vagy alacsony is, azonban a vörösvértestek és vérlemezkék száma szinte mindig alacsony. Emellett a vér mikroszkópos vizsgálatával (megfestett vérkenet) kóros, éretlen fehérvérsejtek (ún. blasztok) láthatók.

A diagnózis felállításához minden esetben szükséges a csontvelő vizsgálata. A csontvelő minta rendszerint rövid altatásban, a csípőcsontból nyerhető, melyet aztán többféle módon dolgoznak fel. A csontvelő kenetet a vérkenethez hasonlóan megfestve és mikroszkópban megvizsgálva a kóros sejtek formája, a sejtek immunológiai jellemzői és a kóros sejtek genetikai vizsgálata alapján pontosan meghatározhatóvá válik, hogy melyik fehérvérsejt csoport kórosan felszaporodott előalakjai okozzák a leukémia ezen formáját.

A csontvelő vizsgálat mellett szükséges megnézni azt is, hogy az agyban vagy a gerincvelőben jelen van-e a betegség. Erre szolgál a gerinccsapolás (lumbálpunkció). Mindezek alapján már pontos diagnózis állítható fel.

Daganat kezelése

kemoterápia a diagnózis felállítását követően mihamarabb meg kell kezdődjön, amely tablettás formában szedhető és infúzióban adott gyógyszerek kombinációjából áll. Magyarországon a nemzetközileg elfogadott és alkalmazott kezelési sémákat alkalmazzák.

Annak eldöntésében, hogy várhatóan milyen erősségű kezelés szükséges a gyermek meggyógyításához a betegség altípusának meghatározásán túl további tényezők is szerepet játszanak. Ezek közé tartozik a daganatos beteg életkora, a fehérvérsejt száma a kórházi felvételekor, a kezdeti tablettás kezelésre, majd az első hónap végén az előzetes citosztatikus (daganat ellenes gyógyszeres) kezelésre adott válasz. A különböző kezelések hasonlóak, főként intenzitásukban különböznek.

A gyógyszerek kombinációját protokollokban (kezelési sémákban) leírtaknak megfelelően adagolják. A kemoterápia néhány naponta vagy hetente kerül ismétlésre. A kezelés négy fő része a kezdeti, ún. indukciós kezelés célja, hogy a leukémiás sejtek döntő többsége elpusztuljon. Ez körülbelül két hónapos intenzív terápia. A daganatos gyermekekért induló terápia sikerességéért a betegeknek ilyenkor napokig vagy hetekig kell kórházban feküdniük, attól függően, hogy a kezelés hatására milyen gyorsan képes a normális csontvelő működés visszatérni.

A kezelés második része az ún. meningealis profilaxis és az ún. konszolidáció.

A kezelés harmadik része az ún. reindukció a nehezen kimutatható, de még biztosan jelenlévő kóros sejtek kiirtása (további 4-6 hónapos intenzív kezelés).

A kemoterápia negyedik szakaszában a betegség visszatérésének megakadályozása a cél. Ennek során kis dózisban, de nagyon hosszú időn át (akár 2-3 évig is) szájon át szedhető gyógyszerekből álló ún. fenntartó kezelést alkalmaznak.

A kezelés eredményességének igazolására a kezelési sémában megadott időpontokban a csontvelő mintavétel megismétlése szükséges. Az agyhártyán és a gerincfolyadékban jelen lévő, vagy feltételezhető, de egyértelműen ki nem mutatható leukémia sejtek vizsgálatához és kiirtásához a gerinccsapolás (lumbálpunkció) útján ismételten kemoterápiás szereket adagolnak. Az ALL egyes betegségcsoportjaiban már betegség megelőzéseként is koponya besugárzás szükséges.

A leukémia visszatérése esetén illetve ha a betegség nem reagál megfelelően az alkalmazott terápiára, a kezelés befejeződése után újabb gyógymód a csontvelő transzplantáció nagydózisú kemoterápiával.

Prognózis

A kemoterápia, a kezelés befejeződése után rendszersen végzett kontroll vizsgálatokkal követjük figyelemmel, hogy a betegség ismételten jelentkezik-e. Végleges gyógyulás a kezelés befejeződése utáni – panaszmentes – 5 évet követően mondható ki.

A leukémia (ALL) végleges gyógyulási valószínűségét két tényező határozza meg. Egyrészt a daganatos betegség azon jellemzői, melyek alapján valamely gyógyítási csoportba besorolták. Másrészt az az időtartam, mely a kezelés, kemoterápia befejeződése után eltelik a betegség ismételt jelentkezéséig.