Évente 300 család élete változik meg az egyik pillanatról a másikra, amikor kiderül, hogy gyermeküknek szembe kell néznie a legrettegettebb betegséggel, a rákkal és le kell győznie azt.

Kisdedek, óvodások, iskolások, kamaszok vívják meg nap, mint nap harcaikat a gyermekonkológiákon. A családok addigi élete szinte semmivé válik, elkezdődik a harc a betegség leküzdésért, az igazi kincsük: a gyermekük életért. Nem ilyen sorsot álmodtak gyermeküknek a szülők. A hétköznapi gondok nem számítanak többé, egy „dolog” számít, a gyermek, nincs ettől fontosabb. Egy szülő számára a legnagyobb fájdalom, amikor látja szenvedni a gyermekét és nem tudja enyhíteni azt, amikor imádkozik azért, hogy legyen holnap, hogy hassanak a borzalmas kínokat okozó kezelések, hogy legyen értelme a küzdelemnek! Olyan, mintha egy feneketlen mély kútba kerülnének, ahol csak ők vannak, és ki kell jutni, de nincsenek kapaszkodók, foggal és körömmel kell küzdeni, akkor is, ha a falak minduntalan rájuk omlanak. Aztán belerázódnak, természetessé válnak a rossznál-rosszabb állapotok, megtanulják, tenni a dolgukat a gyermek mellett. Hónapok-évek telnek így el. A jó pillanatokban örülni tudnak a kórterembe bekandikáló kóbor napsugárnak, annak, hogy együtt lehetnek.

A betegség borzalmas játéka sorsnak: Adj király katonát! – követeli a rák. A szülők kétségbeesve egymásba kapaszkodnak, az orvosok és nővérek családtagokká válnak, elmaradnak a barátok, ismerősök, majd homályba tűnik minden, ami a betegség előtt fontos volt, és nagyon gyakran széthullik a kezelések végére a család is, az anyák magukra maradnak beteg gyermekükkel. A győzelem háromból két gyermeknek sikerül. Minden harmadik harcos elindul a könnyek útján végtelen fájdalmat hagyva szerettei szívében. A szívet mardosó fájdalom nem múlik el sosem, meg kell tanulni a lehetetlent: együtt élni vele.

Mindennapjaink hősei ezek a gyerekek, igazi harcosok, a testük-lelkük tele a betegség okozta küzdelem sebeivel. Sosem adják fel, sosem csüggednek, az élet összes apró örömét élvezni tudják és igazi példaképeink ők nekünk: szüleiknek!

A fogyatékkal élő gyermekek sorsa is nagyon nehéz, lehetnek értelmi,–mozgás,–hallás,–látássérültek, mindez halmozik nagyon gyakran. Szüleik egész élete arról szól, hogy támogassák, segítsék, ellássák őket, mely sokszor egy egész életen át tartó 24 órás szolgálat.
Legyen a gyermek akár tartósan beteg vagy fogyatékkal élő, küzdelem lesz az egész élete neki is a és családjának. Emelt családi pótlékból és GYES-ből vagy ápolási díjból élnek a csonkacsaládok, de a teljes családban élőknél sem sokkal a helyzet. Meg kell küzdeni a lelki, anyagi problémákkal és hathatós segítség nincs!

Alapítványunk tisztességgel, becsülettel teszi a dolgát, anyagi lehetőségeinkhez mérten próbálunk segíteni, de anyagi eszközeink csekélyek és oly sok a segítségre váró gyermek.
Maradjatok velünk, segítsétek munkánkat, mert nélkületek kedves SEGÍTŐINK nem vagyunk képesek hathatós segítséget nyújtani!

Ígérjük, hogy a jövőben is folyamatosan tájékoztatunk benneteket tevékenységünkről és továbbra is betekinthettek Alapítványunk munkájába!

Pásztor Marianna – Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány