Blog

3. Tégy Jót! Nap

[fusion_dropcap boxed=”no” boxed_radius=”” class=”” id=”” color=””]S[/fusion_dropcap]ajnos saját bőrömön tapasztaltam meg azt, hogy ha én kórházba kerülök, akár csak egy hétre is, az milyen sok pénzt felemészt. A benzinköltség, az esetleges olyan gyógyszerek biztosítása, ami a kezelő osztálynak pont nincs vagy nem beszerezhető, az élelem és még hosszan sorolhatnám. Ezek mind súlyos összegek.

Azok a gyermekek, akik a miskolci onkológiai-haematológiai osztályokon fekszenek, legkevesebb 6 hónapnyi intenzív kezelésre szorulnak. Ez pontosan mit is jelent? Jó esetben csak eltávra engedik haza őket 1-2 napra, esetleg nagyobb ünnepek idejére (karácsony, húsvét). Persze, ha egy-egy gyermek rosszul van, szó se lehet hazamenetelről.

A szülők általában amúgy sem gazdagok, de egy évszak váltás, még inkább, jelentősen le tudja terhelni a pénztárcájukat, hiszen a kinőtt, évszaknak megfelelő ruhákat pótolni kell.

2012 szeptemberében éppen ez ihlette a Tégy Jót! Napot. Immár 3. alkalommal indítottunk adománygyűjtést a kórházban fekvő gyerekeknek. Minden Tégy Jót! Napot november 16-hoz kötünk, mivel az a Tolerancia Nemzetközi Napja, azonban az összegyűlt adományokat az azt megelőző csütörtöki napon adjuk át, hogy azok a gyerekek se maradjanak ki, akik másnap eltávra hazamehetnek.

A Tégy Jót! szülinapja után, mely augusztus 14-én volt, én már a háttérben elkezdtem a munkálatokat. Így lett a Tégy Jót! Nap arca az ózdi születésű Kapaló Éva. Éva segítőkutya kiképzőként és felvezetőként tevékenykedik egy erre a feladatra specializálódott szervezetben, melynek neve: „Mondjunk mancsot!” Terápiás és Segítőkutyás Közhasznú Egyesület.

Idén mindenképpen egy olyan személyt szerettem volna választani a Tégy Jót! Nap arcává, aki aktívan tesz is a beteg és fogyatékkal élő gyermekekért. Azt érzem, hogy Éva a legjobb választás volt.

A felhívásra elkezdtek gyűlni az adományok. Kisebb-nagyobb szatyrok, később már dobozok érkeztek otthonomba, melyek személyesen vagy postán jutottak el. Még a háttérmunkálatok idején ismertem meg Diener Szilviát, aki vállalta, hogy a fővárosban szintén gyűjtést szervez a gyerekeknek a Tégy Jót! Napra. Kapcsolatba került velem Tőkésné Iván Erika, az Árpád-házi Szent Erzsébet Gyermekmisszió vezetője is, aki szintén nagy szervezkedésbe, gyűjtésbe kezdett. Időközben bekapcsolódott az akcióba Puzsik Renáta is, aki Hétesben, Bánszálláson, és a miskolci Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatnál szokott adomány osztásokat tartani. Az indulás napján személyesen ment el lakásához édesapám és vette át a dobozokat, zsákokat és a két láda gyümölcsöt. Egy kedves barátomat kértem meg arra, hogy segítsen a szállításban, aki azonnal, örömmel mondott igent, így Ózdról két, dugig pakolt autóval indultunk Miskolcra.

Hogy senkit se felejtsek el: a Pillangó Kiadó is felajánlott egy doboznyi könyvet 137 ezer Ft értékben.

A miskolci kórház bejáratánál a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány kurátorai vártak minket, akikkel együtt vittük fel a csomagot. Bár örömünket egy a közelmúltban történt családi tragédia feldolgozása jócskán beárnyékolta, mégis jó érzés volt látni, hogy kicsik és nagyok, anyukák és apukák, nagymamák együtt válogatnak könyvet, ruhát és játékot. Amit mi kipakoltunk, hamar elfogyott, de szerencsére Szilvi is megérkezett Budapestről az utánpótlással, így szintén 2 autónyi adomány talált gazdára, miközben Nagy Éva saját készítésű tortával és aprósüteménnyel kedveskedett a jelenlévőknek.

Fontos megjegyeznem, hogy az Írországi Magyar Adományozók Facebook Csoportja is szervezett gyűjtést a napra, azonban a futáruk technikai okok miatt csak szombaton érkezik Miskolcra.

Nem szeretek kliséket puffogtatni, de mindenképpen el kell ismernem: adni jobb, mint kapni. Azonban azt se felejtsük el, hogy aki ad, az egyúttal kap is: a csillogó szempárok többet mondanak minden szónál.

Végül, de nem utolsósorban szeretnék köszönetet mondani:

  • Diener Szilvia: adományok (ruhák, játékok) gyűjtése, leszállítása
  • Puzsik Renáta: adományok gyűjtése (ruhák, játékok, alma)
  • Pogonyi Orsolya: adományok (ruhák, játékok) gyűjtése
  • Farkas Andrea: adományok (játékok) gyűjtése
  • Henyecz Tímea: adományok leszállítása
  • Kovács Lilla Hedvig: adományok vásárlása
  • Bata Adrienn: adományok (baba és felnőtt ruhák) gyűjtése, eljuttatása
  • Prokaj Anett: adományok (baba és felnőtt ruhák) gyűjtése, eljuttatása
  • Bánrévei Katolikus Általános Iskola: adományok gyűjtése, eljuttatása
  • Tőkésné Iván Erika – Árpád-házi Szent Erzsébet Misszió: adományok gyűjtése, leszállítása, valamint jótékonysági rendezvény szervezése, lebonyolítása és pénzgyűjtés (74 ezer forint) egy leukémiás gyermek részére, mely a Tégy Jót! napon került átadásra.
  • Könyvadományt biztosított a Pillangó Könyvek Kft. 137 ezer forint értékben.

Leave a Reply