+36 20 323 4679
tegyjot@tegyjot.hu

Blog

Amit a gesztenyéről tudni érdemes

A sült gesztenye illata elsősorban a hideg téli estéket juttatja eszünkbe. Ám a termését ősszel szüretelik, és már lehet is kapni néhány helyen. Igaz, az ára még meglehetősen borsos! De vajon milyen tulajdonságai teszik ilyen drágává? Ennek az a fő oka, hogy a szelíd gesztenye csak az 5. évben hozza meg első termését, és addig csupán költséget jelent. 

Kevesen tudják, de a gesztenye C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéval és a ribizliével vetekszik, így a magtermés aktívan hozzájárul a test természetes zsírégető folyamataihoz. B-vitaminban és kalciumban szintén gazdag, de bőven található benne kálium is, így vízhajtóként a has és a csípő térfogatát is csökkenti.

A gesztenye zsír- és koleszterintartalma kifejezetten alacsony, annál több benne azonban az élelmi rost.

Ezek a rostok ellenállnak az emésztőenzimeknek, így lebomlás nélkül jutnak a bélcsatornába, ahol lemossák a megrekedt salakanyagokat és fokozzák a bélmozgást, ezzel pedig felgyorsítják az anyagcserét és segítik a hasi zsír lebontását is.

100 G SZELÍDGESZTENYÉBEN SZÁMTALAN VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TALÁLHATÓ

  • 200 mg B1-vitamin
  • 250 mg B2-vitamin
  • 0,32 mg B6-vitamin
  • 30 mg C-vitamin
  • 7,5 mg E-vitamin
  • 553 mg kálium
  • 48 mg magnézium
  • 1,2 mg vas
  • 0,2 mg réz
  • 90 mg foszfor

2. A SZELÍDGESZTENYE TERMÉSÉBEN (HYPPOCASTANI SEMEN) TALÁLHATÓ SZAPONINKEVERÉK, AZ ESZCIN JÓTÉKONY HATÁSÚ

  • csökkenti a gyulladást és a vizenyőt,
  • véd a vizenyő kialakulása ellen,
  • erősíti és javítja az érfalak rugalmasságát és tonizálja a visszereket
  • görcsoldó,
  • antioxidáns,
  • köptető és mikroba elleni hatású.

3. NINCS ROKONSÁG A SZELÍD ÉS A VAD FAJTÁK KÖZÖTT

A szelídgesztenye a bükkfafélék (Fagaceae) családján belül a Castanea nemzetségbe tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg nem ezen a vidéken őshonos, hanem inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában.

4. GESZTENYEÜNNEP

Van, ahol évszázadok óta rendeznek „Geszenyeünnepet”. Például Toszkána Marradi nevű falujában október minden hétvégéjén e csemege tiszteletére gyűlnek össze az emberek. Az utcán csábítóan kelletik magukat a házi készítésű lekvárok, mézek, borok, szörpök, pálinkák…

5. MÁR A NAGYSZÜLEINK IS…

A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták.De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.

6. HASZNOS ÉS FINOM!

Szeretjük sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve: a gesztenyepüré, gesztenyés kifli, gesztenyeszív sokak kedvence! Kevesen ismerjük viszont a kenyér alapanyagaként. Ráadásul, aki nem szereti a gabona vagy burgonya készítményeket, gesztenyével kiválthatja.

7. FESZES, SIMA, GYÖNYÖRŰ COMBOK

Az eszcin jótékony tulajdonságait már pár szóban feljebb megemlítettük. Egészségünk mellett azonban szépségünkre is pozitívan hat, mert csökkenti a narancsbőrt.

8. TERMÉSZETES FÉNYVÉDŐ

A kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze, valamint külsőleg régóta használják fekélyekés bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként.

9. VIGYÁZAT MÉRGEZŐ IS (LEHET)!

Főként gyerekeknél és arra érzékenyeknél a magok túladagolásakor súlyos veseelégtelenség léphet fel.

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás