Az, hogy steril boxba kerültem, nagy álmom volt. Vártam a pillanatot, mert ez volt az esélyem arra, hogy új és egészseges életet élhessek. Leírom, mire számits, hogy lelkileg felkészülhess erre az útra.

Mielőtt a sterilbe kerülnél egy kanült fognak szúrni a mellkasodba. Ezt egy aranyos és ügyes doktor bácsi fogja neked megcsinálni. Kapsz érzéstelenítést, de ennek ellenére apró fájdalmat és feszítő , valami szívdobbanás szerű érzéssel fogsz találkozni. Nem kell megijedni, mert nagyon rövid ideig fog tartani és jó kezekbe kerülsz!

A kanülnek 2 szára van, a kicsi és a nagy. Ezekhez fognak csatlakoztatni egy spirált, amin keresztül kapod a kezeléseket és a gyógyszerkészítményeket. Ott köldökzsinórnak nevezik, en egyszerűen “kukucnak” hívtam. Ez a spirál nagyon rugalmas 5-8 méter távolságot is megtehetsz vele. Először óvatosan kezeled olyannyira, hogy megmozdulni sem mersz, aztán rájössz, hogy nem olyan törékeny, mint ahogyan te gondoltad. Bátrabb leszel. Barátkozz meg vele, mert a társad lesz egészen a szabadulásod pillanatáig.

A beköltözés

Eljött hát a nagy nap! Mielőtt belépsz a boxba, egy alapos tusolás után steril ruhát, kesztyűt, sapit, maszkot és papucsot kapsz. Majd egy folyosón keresztül a „lakosztályod“ elé kísérnek. Ott a nővérkék segítenek megszabadulni a steril ruháidtól. Az utolsó amitől megválsz a papucs lesz. Leveszed az egyiket, majd azzal a lábaddal belelépsz a steril szobában kikészített steril papucsodba, aztan a másikkal ugyanúgy. Én itt bamba voltam, ezért lefújták a talpam fertőtlenítővel. De te ügyes leszel!

Az előző napon elkérték tőled minden ruhádat. Ezek a ruhák már sterilizálva a boxodban helyet kaptak. Mindened ott van. A pizsid már ott figyel az ágyon. Öltözz át és nézz szét!

Napi rutin

Minden reggel 5-6 között vérvétellel indul a napod. A kanülből veszi a nővérke, ami teljesen fájdalom mentes. A héten viszont muszáj szúrt vénából venni vért, mert a kanülön kapott mindenféle dolgok megzavarnak ilyen-olyan értékeket. Vérvétel után testsúly, vérnyomásmérés, vizelet és széklet (erről később). Ezek után van meg úgy 1,5-2 órád és pihenhetsz még egy kicsit.

7.30-8.00 „Fürdés, mosakodás“ A felső ablakon keresztül kintről a nővérke minden reggel beadja neked a steril mosakodáshoz szükséges dolgokat.

Mosakodó tálat, kézmosó tálat, steril fürdő kendőt, hideg és meleg vizet valamint tiszta ágynemü huzatot. Először az ágynemüdet húzd át, és a régit dobd le a földre oda, ahol mosakodni fogsz. Ezen fogsz majd mosdás közben állni. A mosakodó tálba készítsd el a számodra megfelelő hőfokú vizet a kapott vizekből és tegyél bele egy kis betegfürdető szert és kezdődhet az első „locsi-pocsi“. Nagyon fontos dolog odafigyelni ilyenkor. Ha rám hallgatsz, felülről kezded a mosakodást. Leveszed a felsőd és beledobod egy kukás zacsiba, majd belemártod a vízbe a kendőt és megtörlöd a karod és kidobod a kendőt, új kendő és belemártod  a vízbe és megtörlöd a másik karod, és igy tovább. Kétszer soha ne mártsd bele a kendőt egymás után! Minden testrészed külön moss meg! Ha felülről végeztél, vedd fel a tiszta felsőd és ugyanígy haladj lefelé. Azért fontos, hogy így tedd, mert folyamatosan klíma megy és így elkerülheted azt, hogy megfázz! Ha végeztél, a lábaddal told az ajtóhoz az ágynemüt, tedd oda a vizes tálat a szennyes ruháddal teli kis szemetes zacsit (ezt külön gyűjtik neked egy dobozban) és a szemetes zacsit is tedd oda. A nővérkék mindent elrendeznek hamarosan.

Eljött a reggeli ideje. A nővérke megkérdezi mit szeretnél reggelizni. Általaban tejbegríz, kakaó, kávé, tea, tej és pirítós a menü.

Ha azt szeretnéd, hogy ne legyen unalmas, akkor 7Days kiflit, pogácsát is lehet bevinni és steril formában igaz, de változatosabbá teheted az étkezésed. A felső ablakban mar ott vannak a gyógyszerek azt vedd be és kezdetét veheti a fogmosás steril szoba módra. Egy hónapig felejtsd el a fogkefét. Kapsz szájöblítő folyadékot, ami védi az ínyedet. Egy kék és egy fehér címkés ampullát kapsz, amit egy pohárban úgy 1-1,5 dl vízzel összeöntve tudod előkészíteni és azzal alaposan öblítsd ki a szádat. Nagyon fontos! Naponta négyszer kötelező ezt megcsinálni a TE érdekedben! Van vesetál, amibe öblítés után megválhatsz a „kevert“ víztől.

Hamarosan érkezik a doktor bácsi vagy néni! Minden reggel megvizsgál és tájékoztat az állapotodról. Nagyon fontos, hogy mindent mondj el az orvosodnak, ez a TE érdeked! Na akkor evezzünk a dolgok kellemetlenebb felére…

Toalett I. (Vizelet gyujtes)

Megkérnek majd a nővérkék, hogy jegyezd fel egy papírra mennyi folyadékot ittál meg! Ez nagyon fontos!

Steril 1 literes műanyag kancsókat fogsz kapni. Ebbe kell pisilned. Amikor ez megtelt, a kiadó ablak alsó részébe kell tenned és a nővérke a másik oldalon kiveszi és jegyzetelni fogja a mennyiséget.

Erre azért van szükség, hogy a veséd működését tudják ellenőrizni.

Igyál annyit, amennyit csak bírsz, mert a méregnek ürülnie kell!

Toalett II. Szeklet)

Kapsz egy „csudijó“ kemping WC-t, benne egy vastag átlátszó zacsival.

Na igen! Ha kell, ráülsz és csinálod. Ha végeztél, kötsz rá egy görcsöt (marmint a zacsira) és az alsó ablakba teszed! Az első időszakban cikinek érzed, de ne tedd! Nem kell! Ez szükséges dolog, ez természetes. A nővérek láttak már ilyet, hidd el nekem! A dolgok már egy idő után rutinná válnak!

Én megcsináltam és segítségem se volt! Bízom benne, hogy segítettem megtenni az első pár lépést!

Hajrá barátom! Mutasd meg! Erős vagy!

Szeretettel:
Anida

[vc_gallery type=”image_grid” images=”4662,4661,4660,4659,4658,4657,4656,4655″]

Szerző: Vitál Anida.

Az írás kizárólag a szerzők engedélyével használható fel.