+36 20 323 4679
tegyjot@tegyjot.hu

Blog

A kezdetek II.

A Haematológia

B

egördültünk a Haematoliógia osztályra és éreztem a sok-sok tekintetet magamon. Zavarban voltam és féltem, mert nem tudtam mi vár ott rám. Egyszer csak hallottam egy női hangot valahonnan megszólalni: „Még egy gyerek…” A legkedvesebb hang ez ma is számomra, a Doktornőm volt az, aki nélkül teljesen elesett lettem volna. Igazi személyiség ő! Határozott, tudatos, akaratos, tettre kész, emberséges és szakmailag teljesen elhivatott. A fájdalomtól már olyannyira gyenge voltam, hogy egy szúnyog csípést sem tudtam volna elviselni már, de akkor jött a szomorú hír! Csontvelő biopsziát kell elvégezni és pontosan azért, hogy tudják melyik leukémia fajtával van dolguk és, hogy fel tudjanak készülni a kezelésemre a lehető leghamarabb. Nyiregyháza legkiválóbb Haematológia főorvosa vette tőlem a mintát, ami nagyon fájt, hiszen legyengültem már nagyon akkorra.

Amíg az eredményt nem tudtuk, a mandula gyulladásomat kezelték rendületlenül. Nem tudtam mi lesz velem és nem értettem miért kerültem ebbe a helyzetbe?! Kerestem az okot, és a válaszokat arra, hogy miért vagyok ott? Rossz ember lennék? Miért büntet engem az elet? Miért kell ezen átesnem? Miért így? Időközben megérkezett az eredményem: Akut Myeloid leukémiával állunk szemben. A csontvelőm 98,9%-a rákos! Na mondom! Ez szép! A Főorvos Úr azt mondta, nem érti mi tartott eddig életben, de talán megtanultam tolerálni a betegségem és így együtt tudtam vele élni.

Kezdődik a menet

Az első kemoterápiás szer egy piros színű ütős cucc. Aztán 12 óránként adnak 2 infúziót, ami kb. 3 óra alatt csepeg le… Ezt ha jól emlékszem 4 napon át, de már nem emlékszem kristály tisztán. Az infúzió nem okozott nagy problémát, kibírtam, mert csak türelmesnek kellett lennem, de minden másnap olyan csontfájdalmaim voltak, hogy a falra tudtam volna mászni! Aztán szépen ez is csillapodott. Az első 2-2,5 hét nem okozott problémát, de amint az immunrendszer lement nullára, akkor jöttek elő a kellemetlenségek. Az én esetemben:

  • kötőhártya gyulladás
  • íny gyulladás
  • mandula gyulladás – Ezeket antibiotikumokkal és különböző gyógyszerekkel kezelték is.
  • Kihullott a hajam! (Erről később)

Azután elkezdték a hasamba adott injekció segítségével támogatni a csontvelőmet és segíteni a fehérvérsejt termelődését.

Lassan-lassan, de megindult a csoda! Elkezdtem hirtelen gyorsabban gyógyulni. A szúrások zöldes-lilás helyei kezdtek felszivódni. Egy-két trombocita és véradás után pár napig még erősödtem és mehettem is haza.

Nőiesség elvesztése

A haj

Az első kemoterápia velejárójaként rendszerint az emberek 99%-nak kihullik a haja. Én naiv hittem abban, hogy én leszek az a ritka kivétel, aki megcáfolja ezt. Tévedtem! A mandula gyulladás miatt és mivel nagyon hosszú volt a hajam, nem moshattam hajat. Így copfban hordtam. Egyik este a lefekvéshez készülődtem és egy határozott mozdulattal a gumit a hajammal együtt a kezemben tudtam. Amióta az eszemet tudom, hosszú volt a hajam. Valamilyen formában ez már szinte a „védjegyem“ volt. Az, hogy a hajam egyik pillanatban volt, a masikban nem… Fajó pont volt nekem. Kegyetlen és mélyen megrázó pár perc volt ez . Amikor már felocsúdtam, hívtam a nővérkét és segített egy hajvágó gép segítségével megszabadulni a maradék hajamtól. Miután végeztünk én sokáig nézegettem magamat a tükörben és igyekeztem  elfogadni olyannak, amilyenné váltam. Muszáj volt, hiszen így kell élnem még egy jó darabig…

Fogyás és a hízás

Soha nem voltam „plázacica“, de pufi sem. Egy átlagos lány voltam, olyan husis. Aztán felrántottam úgy 15-20 kg-ot. Borzasztóan éreztem magam. Nehezen mozogtam, fájt a hatam. A terápia idején mindenkinél más és más formában reagál a szervezetünk. Valakinél kóros soványság az én esetemben a hízás okozott problémát.

A sok-sok egy szobán eltöltött idő, az hogy nem mozoghattam aktívan, mint azelőtt súlygyarapodáshoz vezetett. Nem éreztem jól magam a bőrömben, mert már se hajam nem volt és még meg is híztam… Később, sok diétával és mozgással sikerült megszabadulnom a nagy tehertől. Addig is kellett fogadnom magam, mert csak így lehet küzdeni, csak így lehet a tettek mezejére lépni!

A szabadulásom napját vártam mindig a legjobban! Végre a szeretteimmel lehettem és élveztem minden egyes pillanatot, amit együtt tölthettem velük otthon. Kisebb-nagyobb megszakításokkal ugyan, de teljes egészében, közel 1 évet lehettem a kórházban.

TANULD MEG FELVENNI A HARCOT ÉS KÜZDJ AZ ÉLETEDÉRT, MERT A LEGNAGYOBB KINCSED A TE KEZEDBEN VAN!

Szeretettel:
Anida