Blog

Illés Fanni és Berki Krisztián a mozgáskorlátozottak aktivistája

Emlékszem még a londoni paralimpiára, amikor megláttalak az úszók között. A versenyek után Te voltál az első Tégy Jót! Nap arca. Ez nagyjából 1,5 éve volt, azóta sok minden történt.

Menjünk sorba gyorsan: túlestél egy műtéten, felköltöztél a fővárosba, s ha ez nem lenne elég, indultál a Miss Colours kerekesszékes szépségversenyén is. Mi vezérelt, hogy benevezz?

Illés Fanni: Nem egyszerű a felköltözés, sem pedig a városi élet megszokása számomra.
Mar túl vagyok rajta és úgy érzem, rutinosan veszem az akadályokat itt Budapesten is.
Kerekesszékes szépségverseny: egyszerű az ok. A fogyatékkal elő emberekért indultam el, hogy képviselhessem őket és kiálljak az érdekeikért.

A versenyt megnyerted, amihez szívből gratulálok, milyen érzés volt, amikor győztesként kimondták a neved?

I.F.: Mai napig nem fogtam fel, hogy én kaptam a koronát. Örültem nagyon! Az életem semmiben sem változott: ugyanaz a vidékről jött lány vagyok, aki imádja a családját, uszodába jár edzésekre és megküzd a lépcsőkkel, illetve padkákkal, de hát így szép az én életem. Tele van izgalmakkal.

Azt hiszem, virágkorát éli a celeb reality show, ami az Édes élet címet viseli és a TV2 műsorán látható. Honnan jött az ötlet, hogy megkeresd Berki Krisztiánt, s miért pont rá esett a választásod?

I.F.: Berki Krisztián személye megosztja a magyar embereket, ahogy mi, fogyatékkal élők is. Van aki tudomást sem vesz rólunk, van aki kinevet és vannak olyanok, akik éppen az ellenkezőjét. Krisztiánban én a pozitív embert láttam és látom most is. Kellően alázatos és emberi. Egyből mellém állt és valóban érdekli a „mi” életünk. Az ötlet egyébként a figyelemfelkeltés céljaként pattant ki a fejemből. Bízom benne, hogy a műsor által kicsit közelebb hozhatjuk a fogyatékkal élő világot az ép emberek társadalmához és megszokott, elfogadott teljes emberekként mehetünk végig az utcán.

Mennyire érezted, hogy feszeng azért, mert kerekesszékes vagy, illetve nincsenek lábaid?

I.F.: Jó ember ismerőnek tartom magam és minden apró részletre figyelek. Belülről nem tudom mit élhetett meg, de kívülről nem látszott rajta semmi. Olyan volt a viselkedése velem mintha már régóta tudná, hogy nincsenek lábaim. Közvetlen és jófej.

Tervezitek, hogy átússzátok a Balatont, mi a cél ezzel?

I.F.: Az egy közös cél, hogy jobban megismerjük egymást.

Milyen hangulatban telnek az edzések?

I.F.: Jóban.

Mit gondolsz ezzel a vállalkozással, sikerülni fog közelebb hozni az épeket és sérülteket egymáshoz?

I.F.: Nagyon bízom benne!

Én nagyon szurkolok nektek, tudom, hogy sikerülni fog!

Kép forrása: Facebook

Leave a Reply