A 10% kezelési költségről

Az alapítvány igen gyakran kap amiatt hideget és meleget amiatt, mert bizonyos gyűjtéseknél azt írjuk ki, hogy: „A támogatás összege az Alapítvány számlájára kerül. Az összeg a cél megvalósítására fordítódik. Fenntartjuk a jogot, hogy 10% kezelési költséget az utalás során levonjunk a végösszegből.”

Tehát akkor tisztázzuk, mit is takar ez tulajdonképpen. Először is kezdjük azzal, hogy ez a lehetőség csak opcionális. Tehát nem feltétlenül vonjuk le azt a bizonyos 10%-ot, legtöbbször maga a szülő ajánlja fel. Ha pedig mégis levonjuk, akkor ne legyen belőle vita tárgya, mert ezt a szülő elfogadta úgy, hogy megérti, mi a helyzet. Tegyük hozzá, senki nem kényszerítette őket, nincs olyan, hogy „nem volt más választása”, meg ehhez hasonlók. Plusz mi sem vagyunk szívtelenek.

Másrészt a bank sem adja ingyen a számlaszámot. Kemény pénzeket von le a bank havonta úgy, hogy havi szinten minimum 1-2 milliót utalunk tovább a gyermekeknek célzott adományként. Ezekért pedig a bank felszámolja a maga jussát, mely akár 30-40000 Ft is lehet havonta.

Aztán itt van az informatikai infrastruktúra, mely az egész Tégy Jót!® mögött van: nem egy kis cég webes tárhelyén van a weblap, hanem egy bérszerveren, melynek éves díja akár 150-300 ezer Ft is lehet. Mert a weblap alá kell az erős gép, kell a nagy sávszélesség, különben nem tudná kiszolgálni a külföldön élő magyarokat is. Még így is rengeteget spórolunk azzal, hogy a szerver szoftveres karbantartását, hibaelhárítását magunk végezzük el, s nem kell más szakembereknek fizetni több tíz ezer Ft-ot óránként. Mutatunk egy térképet, csak 2020-ban mely kontinensekről látogatták a Tégy Jót!®-ot (szigorúan emberi látogatókról beszélünk, nem robotokról). Emellett a különböző bővítmények is 50-100 amerikai dollárba, vagy euróba kerülnek évente.

Az 10% kezelési költségből megmaradt összegeket nem luxusra költjük, hanem tényleg szigorúan arra, amik a Tégy Jót!® és az alapítvány fenntartásához szükséges eszközök.
Márpedig ha nincs alaptőkénk, mi sem tudunk segíteni, mert a nincsből csak semmit tudunk adni.

Az alapítvány kuratóriuma (Ganyi Károly, Csima Adrienn Ágnes, Szlabik Erik)