A történet 2011-ig nyúlik vissza, amikor is úgy döntöttem, hogy levetve minden büszkeségemet és félelmemet segítséget kértem egy lépcsőn járó mozgáskorlátozott lift megszerzésében. Ugyanis szüleim már akkor is betegesek voltak, ezért már nem tudtam lejutni ölben a 7 lépcsőn.

Összefogott értem Ózd, sőt az egész ország: segítettek anyagilag és kupakokat is gyűjtöttek, hogy a cél megvalósuljon. Az elsődleges cél: 2 300 000 Ft volt, ami bár elsőre beláthatatlannak tűnt, mégis a számlán hamar megjelent több, mint 600 000 Ft.

Időközben megismertem Kiss Katát, aki szintén gyűjtést indított a liftért. Katának volt egy lebutított kupon webáruháza, ami kifejezetten jótékony ügyekre szakosodott.

Az oldal szerkesztésével engem bízott meg, ezzel is segítve a lift megszerzésében. Néhány hónap alatt az oldalt a Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvánnyal karöltve népszerűvé tettem, majd Kata magánéleti okokra hivatkozva elhagyta a céget, ahol ügyvezető igazgatóként ténykedett.

Az oldal szerkesztésével felhagytam, de ekkor már éreztem, hogy ezt nem lehet csak úgy abbahagyni, főleg, hogy láttam, mennyi beteg gyermek szorul segítségre.

Időközben a sok jótevőnek és egy másik liftes cég jóvoltából 1 333 000 Ft ellenében felszerelésre került egy alig használt, de kiválóan működő lift, így már semmi akadálya nem volt annak, hogy kimehessek az utcára.

Időközben alig egy hónap alatt elkészült a Tégy Jót!® legelső változata, ami lassú volt és pár funkciója hiányosan működött, de már így is nagy népszerűségnek örvendett.

A webes adománygyűjtésen kívül több Tégy Jót!® Nap is megrendezésre került a Miskolci Onko-haematológiai és Csontvelő-transzplantációs Osztályon. Számtalan ruha, játék és gyümölcs adomány került kiosztásra a kicsik és nagyok hatalmas örömére.

Álmom egy saját alapítvány volt, mely az immár jogvédett Tégy Jót!® -ra épült volna, de ehhez nem volt sem elég tudásom, sem elég bátorságom. Folyamatosan tanultam, figyeltem, és tapasztalatokat gyűjtöttem. Szívem mindig is leginkább a fogyatékkal élő, illetve halmozottan sérült gyermekek felé húzott.

2018 áprilisában a Tégy Jót!® és a Kosztyusok munkája befejeződött, s átigazoltam egy másik Alapítványhoz, mint kuratóriumi tag. A civil szervezetből 2019. január 1-ével kiléptem, majd márciusban elvesztettem édesanyámat előrehaladott leukémia miatt.

Édesanyám halála nagyon megviselt, s tudtam, hogy tartozom neki annyival, hogy a neve ne merüljön feledésbe: 35 éven keresztül ápolt, gondomat viselte, sokak példaképe volt Ő.

A 7 éves munkám során számtalan hasonló helyzetű szülőt ismerhettem meg, akik legalább ugyanennyi áldozatot hoztak gyermekükért, mint az én édesanyám hozott értem. Számomra nem volt kérdés, hogy édesanyámnak tisztelegve és megköszönve mindazt, amit értem tett 35 év után, egy emlékdíjat KELL létrehoznom ezeknek a szülőknek.

Tudtam, most jött el az ideje, hogy alapítványt létesítsek, így az ATV – Heti napló riportja után, a stáb tagokkal közösen gyűjtést indítottunk a saját civil szervezet létrehozásáért.

Azóta az emlékdíjon túl több cél fogalmazódott meg. Erky Tibor vállalta, hogy az Alapítvány alapító okiratát elkészíti és a továbbiakban is segíti a Tégy jót a fogyatékkal élőkért Alapítvány munkáját.

Bízom abban, hogy még több gyermeknek segíthetünk az Alapítvánnyal, sok-sok mosolyt varázsolhatunk az arcocskákra.

Ganyi Károly
(elnök)

Az alapító:

  • Csima Adrienn Ágnes

Elnök:

  • Ganyi Károly

Kuratóriumi tagok:

  • Ráski Eszter Anna,
  • Kapaló Éva,
  • Tóthné Kovács Lilla Hedvig,
  • Tóth István,
  • Pájerné Somogyi Szilvia,
  • Cseke Andrásné