Frissítés:

Alcsika február 7-én megy be a boxba, egy német fiatalember lesz a donorja, aki Valentin napkor esik át a donáción. Alcsika pedig február 15-én kapja meg az őssejteket.

Az édesanya levele:

N

yeste-Turóczi Aletta vagyok, kislányom, Nyeste Aletta harmadszor leukémiás.

2013 márciusában állapították meg először, hogy Acut Lymphoid Leukaemia-ja van, a kórházi kemoterápiás kezelései 2013 végéig tartottak, ekkor allergiás lett két kezelésre. Ezután már otthonról folytattuk a terápiákat 2015 tavaszáig. Ősszel mehetett óvodába, ezen az éven el is ballagott, boldogan készült, hogy kisiskolás lesz. Időközben megszületett a kistestvére, Alida. Elhatároztuk, hogy veszünk egy kertes házat, hogy minél egészségesebb, élhetőbb környezete legyen a gyermekeinknek, ami főként Aletta számára fontos. Én is visszamentem dolgozni, hogy minél előbb megvalósítsuk álmunkat.

Ez év nyár elején hírtelen sápadtabb lett Aletta, ezért azonnal kontroll vizsgálatra mentünk, és 2016.06.06-án kiderült, hogy kiújult a betegsége. Lelkileg ez mindnyájunkat megviselt, Aletta nagyon szomorú volt, életvidám kislányunk napokig nem mosolygott, magába fordult… A kezelések első szakasza után a csontvelőminta még tartalmazott rossz sejteket, ezért idegen donoros csontvelő transzplantációra volt szüksége. A kishúga Alida lett a donor, részben köldökvéréből és részben a véréből történt az őssejtek levétele és gyűjtése. 2016 októberében Alcsika beköltözött a transzplantációs boxba, megtörtént a csontvelő átültetése. Rohamtempóban befejeztük a házunk felújítását, hogy mire hazamehetünk, meglegyenek a szükséges higiéniai feltételek. Alcsika végre iskolás lett, magántanuló, nagyon várta, hogy mikor ülhet be az iskolapadba. Ezt az álmát azonban a betegség ismét áthúzta.

2017 októberében a szokásos kontrollon kiderült, hogy megint nagy a baj, már a vérképéből látszott. Azonnali csontvelő mintavétel történt, ami visszaesést mutatott. Ismét összeomlott az életünk. Alcsikával folyamatosan kórházban vagyunk, a férjem munka előtt és után velünk van, a nagymamák felváltva vigyáznak a kistestvérre. A nyolcadik születésnapját is benn kellett tölteni a kórházban, de ez már nem az első születésnap, amit a kórházban ünneplünk meg. 16 hetes kezelést terveztek orvosai, majd csontvelő transzplantációt. Viszont az első kezelésekre nagyon rosszul reagált Alcsika szervezete, agyi ödémával az intenzív osztályra került. Így személyre szabott egyedi kezelést fog kapni és keresnek olyan idegen donort, aki esetében 9/10-es lesz csak az azonosság, hogy a GVHD-val segítsék elő az új csontvelő működését. Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan zökkenőmentes a transzplantáció utáni gyógyulás, az idegen csontvelő fogja támadni a szervezetét, és ezzel nem ad esélyt annak, hogy a leukémia kiújulhasson, viszont várhatóan egyéb problémákat kell majd leküzdenie gyógyszerek segítségével. Óriási harcok állnak kislányunk előtt, akit lelkileg is nagyon megvisel a visszaesés, okos, értelmes gyermek, emlékeiben elevenen élnek még a vele történtek és tudja, hogy mennyi nehézség vár rá. Folyamatosan mellette vagyok, a férjem, pedig amikor nem dogozik, velünk van, mert Alcsika igényli mindkettőnk jelenlétét.

A férjem utazási költségeihez kérünk támogatást, hiszen Miskolc-Mezőkövesd távon ingázik. A családunk széthullott, Alidánk a nagyikkal van, az egész eddigi küzdelmünk újból kezdődik és ennyi idő után ezt már nem tudjuk anyagilag egyedül megoldani. Nagyon köszönjük.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.