Az édesanya levele:

M

egszületett 2016. december 3-án harmadik gyermekként a családunkban Olivér. Szépen fejlődött, jó étvágyú, nyugodt baba volt. Éppen a fogacskák kibújása és az első önálló lépesei korszakát éltük, amikor az életünk rémálommá változott. 2017.11.22-én észleltük, hogy a kis pocakja bekeményedett, azonnal orvoshoz mentünk, majd három nap múlva nyíregyházi Kórházba kerültünk. Itt derült ki, hogy daganat van a hasában. Két napon belül tovább küldtek bennünket a Debreceni Klinika Gyermekonkológiájára, ahol vizsgálatok sorozata kezdődött meg. A CT eredményétől ismét sokkot kaptunk, a májlebenyen nagyobb daganatokat találtak, illetve a májban több apró daganatcsomót, valamint a tüdőben.

Ezután műtét következett, kicsi fiúnk hasát keresztben felvágták. Eredetileg daganat eltávolító műtétet terveztek, de csupán szövettant tudtak venni. A „CT lelettel ellentétben tumor nem májban volt található, hanem retroperitoneumot emelte elő, a középvonali és a truncus coeliacus körüli nyirokcsomók tumoros átalakulását, tumorba történő vérzést, a leírt multiplex májmetasztázist láttak és a tumoros folyamat innoperabilisnak bizonyult” Megállapították, hogy nem operálható, a bal májbebenyből indul ki és áttéteket okozva a daganat, ami érintette a nyirokcsomókat és a májat is. Ekkor Lymphoma gyanújával kezdődött meg a kemoterápiás kezelés, mert Olivér onkológiai állapota annyira rossz volt, hogy sürgősen el kellett kezdeni a kezelését, viszont nem reagált a kapott kemoterápiákra a daganat. Közben folyamatosan zárták ki a tünetekre jellemző betegségeket. A végleges szövettani eredménye december 15-én érkezett meg, mely lágyrész tumort, azaz embrionalis sarcoma-t igazolt. Ritka agresszív fajta tumor, 4. stádiumú, az orvosai 30-40%-ot esélyt adtak a gyógyulásra. Olivér az első születésnapját is a kórházban töltötte, kemoterápiás kezelést kapott. Szondát vezettek az orrán át a gyomrába, mert nem evett és nem ivott. Sokat hányt, gyulladások lettek a beleiben, többször kapott sejtemelőt, vért, trombocitát, a kezelések között 1-2 napra tudtunk csupán hazamenni az állapota miatt. A szondatáplálása azóta folyamatos. Az intenzív osztályon is kezelték kisfiamat állapota miatt.

Olivér 6 kemoterápiás blokkon van túl, melyek többnapos kezeléseket tartalmaznak, egyre gyengébb. Orvosai bíznak benne, hogy összezsugorodik a daganat és eltávolítható lesz, így vár rá egy daganateltávolító műtét és még utána is lesznek kemoterápiás blokkok. Máj embrionális sarcomája miatt primaer metasztatikus lágyrésztumor CWS-quidance protokoll szerinti kezelésben részesül kisfiam. Ez a hivatalos megfogalmazás.

3 és 7 éves fiaimra az apai nagymama vigyáz, a férjem lelkileg összeroppant, két hónap után vissza kellett mennie külföldre dolgozni, hogy megélhetésünk biztosítva legyen. Ez mindannyiunknak nagy terhet jelent, a nagymama hetven éves, az otthon maradt gyerekeknek nagyon hiányzunk, Olivérnek hiányzik az apukája és nekem a férjem segítsége, aki távol a családjától őrlődik tehetetlenségében.

Ebben a borzalmakkal teli élethelyzetben ahhoz kérünk segítséget, hogy együtt lehessen a családunk és létfenntartásunk ne kerüljön veszélybe. Kérjük, aki tud, segítsen, előre is hálásan köszönünk minden támogatást.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.