Blog

Shadow alkalmassági felmérése

Shadow egy 4 éves (jelenleg még) ivaros, fajtatiszta Labrador kan kutyus. Ő kuratóriumi tagunk, Benyhe Nikolett kutyája.

Szeretnénk, ha Shadow lehetne az Alapítványunk legelső vizsgázott terápiás kutyusa, ezért némi szakmai tapasztalattal már a háta mögött megnéztük, 4 évesen mennyire alkalmas a feladatra
Kapaló Éva már öreg motoros a témában, így nem volt kérdés, hogy őt kérjük meg minderre.

A legfontosabb kérdésünk az volt először is, hogy a fogyatékkal élők jelenlétére, hogyan reagál: ezt hamar kipipálhattuk, mert kezdetben némi szaglászáson kívül nagy ügyet nem csinált belőle, sőt meglepően óvatosan mozgott a közelében!

Továbbá vizsgáltuk, hogy furcsa mozgású és fenyegetően közelítő emberre milyen reakciót mutat.

Figyeltük, hogyan reagál egyes szituációkra, hogyan veszi el a gazdi, és egy számára idegen kezéből is a jutalom falatot. Engedelmességét is figyelembe vettük, mennyire fogad szót a gazdinak és egy számára idegennek. Összességében így is elégedettek voltunk. Persze van még mit finomítani (pl. A jutifalatot picit mohón veszi el), de ezek nem megbocsáthatatlan bűnök, bőven lehet finomítani a dolgokon.
Hogy Shadow valóban alkalmas-e a feladatra, azt azután tudjuk kimondani biztosan, miután átesett és felgyógyult az ivartalanításból.

Mindenesetre a munka a gála után sem állt meg, most végre az állat-asszisztált terápiáról szóló a célunkat is elkezdhetjük kidolgozni!

Az állat-asszisztált terápiáról bővebben: https://tegyjot.hu/aat/

Leave a Reply