6.33% összegyűlt
126 500 Ft donated of 2 000 000 Ft goal
1 adományozó

Frissítés:

Levente túl van a saját donoros csontvelő transzplantáción és a sugárkezeléseken. Sajnos az alapbetegsége kiújult, a család szeretné külföldön folytatni a kezeléseket. Édesanyja írta: “Egy lehetőség Levinek amit nem fogunk kihagyni.

Nem fogom ölbetett kézzel várni hogy a kisfiam itt hagyjon minket!

Szeretnénk Bécsbe kijutni hogy meggyógyuljon!

Segítség kell hozzá Egyedül nem fog menni nekem.

Tudom hogy ezzel nem csak életet hosszabbítanánk neki hanem meggyógyulna!


Az édesanya levele:

K

isfiam Levente 2012.09.03.-án született második gyermekként. Levike igazán jókedvű kis lurkó volt és éltük a mi kis szegényes, de boldog életünket. Majd áprilisban kék zöld foltok jelentek meg a testén, először azt hittem, hogy beütötte magát és vártuk, hogy elmúljanak ezek a foltok. Hiába vártunk nem javult, sőt egyik reggel hányt, a szemei körül is lila foltok voltak, ekkor nem volt mire várni, mentőt hívtunk. A kórházban rengeteg vizsgálatot végeztek, vérvétel CT, MRI. A vérvétel kimutatta a daganatos elváltozást, melyet a többi vizsgálat eredményei alátámasztották. Az orvos közölte velem 2 nap kivizsgálás után, hogy a gyermekem Neuroblastomás.

Ott álltam tétlenül és hallgattam közben, lepergett előttem az életem. Aznap tudtam meg, hogy áldott állapotban vagyok a 3. gyermekemmel, amikor bekerültünk a kórházba.

Kérdések sokasága volt bennem, hogyan fogom ezt végig csinálni? A gyerekek apukájától külön éltünk, albérletben. Sajnos, az anyagi helyzetem nagyon rossz, a havi bevételem 55000 Ft.

Miközben kezdtem feleszmélni mit is mondott az orvos, már a hematológián voltunk, ahol újabb vizsgálatokat végeztek. Levike a poklok poklát élte át, vérvétel- vérvétel hátán, majd műtét a port-a-cath beültetése miatt. Sosem fogom elfelejteni a rémült, kétségbeesett arcát. Félt már akkor is, ha csak egy fehér köpenyes nővér elment a szobaajtó előtt. Megkezdődtek a kemoterápiás kezelések, sajnos a kezelések után nagyon rosszul van, fáj a feje, hányingere van, sokszor hány, nem eszik, és nem iszik. Ezért folyamatosan infúzión kap. A kezelések végét nem tudom mikor lesz, de az biztos, hogy több hónapig tart. A kemoterápiás kezeléseket sugárkezelések követik, és utána csontvelőtranszplantáció vár Levire.

Semmit nem akarok csak, hogy Levike újra egészséges életet élhessen! Mivel babát várok, a születendő gyermekem köldökvéréből származó őssejtjeivel meg tudom menteni az életét. Munkát nem tudok vállalni, szülői hátterem sincs, és igazából nem számíthatok senkire. Az otthon maradt 3 éves gyermekemről is gondoskodnom kell. Szerencsémre a gyermekek édesapjával újból egy család vagyunk, ő vigyáz a nagyfiunkra. Falunkban nincs munkalehetőség, így annak is örülünk, hogy jelenleg közmunkásként alkalmazzák időlegesen. Albérletben élünk, ami vizes, penészes, dohos.

Hogy Levike hazajöhessen, olyan körülményeket kell teremtenünk, ami az ő legyengült immunrendszerének megfelelő. Ki kell alakítanunk egy steril szobát és berendezni számára. Sok mindenre szükségünk lesz, nagyon nehéz a helyzetünk. A legnagyobb vágyunk, hogy Levike mielőbb egészséges legyen! Minden segítséget köszönettel fogadunk.

Egy kétségbe esett anyuka és Levike.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

6.33% összegyűlt
126 500 Ft donated of 2 000 000 Ft goal
1 adományozó

Neuroblastoma

Dr Benyó Gábor

Mi a neuroblastoma?

A neuroblastoma (ejtsd: neuróblasztóma) az ún. szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata. Leggyakrabban a mellékvese velőállományában jelentkezik, de előfordulhat a gerinc mentén a nyaktól a medencéig, a mellkasban, a hasban és a kismedencében is. Sokszor jelen van már a születéskor, de ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy magától visszafejlődik és semmilyen következménnyel nem jár.

Előfordulási gyakorisága

Évente Magyarországon körülbelül 20-30 új beteg kerül felismerésre. Leggyakrabban 2 éves kor alatt fordul elő (1 év alatti az esetek 25%-a), de idősebb korban is jelentkezhet.

Tünetei

A tünetek attól függően váltakozhatnak, hogy a neuroblastoma a test mely részén alakult ki. Az esetek jelentős részében semmilyen tünetet nem okoz és csak véletlen más okból végzett vizsgálat derít rá fényt. Ezért fordulhat elő számos esetben, hogy csak az előrehaladott daganat okozta általános (más banális betegségek következményeként ugyanúgy gyakran fellépő) tünetekből kerül felismerésre, mint fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás, vérszegénység, gyengeség. Speciális általános tünetként észlelhető panaszok lehetnek a visszatérő lázas állapot, vizes hasmenések, hirtelen kipirulás, vérnyomáskiugrás.

Klasszikus kezdeti tünete lehet, ha a daganat a koponyába illetve a koponya alapjára terjed, a szem kidülledése és a szem körül észlelhető vérömleny (pápaszem-hematoma). Különböző jelentkezési helyei a testben más és más tünetekkel járhatnak:

  • mellkasi daganat: légzési panaszokat, elhúzódó köhögést és nyelési panaszt okozhat
  • hasi daganat: fájdalmat, étvágytalanságot, ingerlékenységet okoz, esetleg széklet vagy vizeletürítési zavarral jár
  • csontrendszerbe terjedés: csontfájdalmat okozhat
  • gerinccsatornába történt terjedés (gyakran `homokóra` formájú a daganat): alsó végtagi gyengeséggel bénulással, járásképtelenséggel jár
  • ritka esetekben különleges nehezen felismerhető tünetegyütteseket is okozhat

Kivizsgálás menete

A neuroblastoma diagnózisa sokszor komoly kihívást jelent a kezelőorvos számára, mert sokféle betegséget utánozhatnak a kiindulási tünetek. Gyanúját az orvos által észlelt elváltozás, ultrahang, vagy egyéb képalkotó vizsgálat és vérvizsgálat vetheti fel. Gyanújel lehet a vérben észlelt emelkedett ún. NSE (neuron-specifikus enoláz enzim), ferritin vagy LDH (laktát dehidrogenáz enzim) szint, illetve a 8 órán át gyűjtött, speciális körülmények között tárolt vizeletben észlelt emelkedett VMA (vanilin-mandulasav.), HVA (homovanilin-mandula sav) szint. Szintemelkedésük mértéke összefüggést mutathat a daganat méretével.

Amennyiben felmerül a neuroblastoma lehetősége, szövettani mintavétellel, kis kiterjedésű elváltozások esetén annak teljes eltávolítása után, és egyes speciális előrehaladott esetekben többféle vizsgálat együttes eredményeként szövettani mintavétel nélkül is felállíthatjuk a betegség diagnózisát. Szövettani vizsgálatának elengedhetetlen eleme az ún. N-myc amplifikáció vizsgálata. Az N-myc gén fontos szerepet játszik a neuroblastomában. A vizsgálat a daganatsejten belüli felszaporodás mértékére ad választ. Emelkedett szintje súlyosabb betegséget jelez.

A kivizsgálás része a betegség kiterjedésének pontos meghatározása, mert az a szükséges kezelés intenzitását nagymértékben befolyásolja. Ennek elemei az ultrahang, a röntgen, a CT (esetenként MR) vizsgálat, csontvelőbiopszia, csontszcintigráfia, MJBG-szcintigráfia.

A betegség súlyossága alapján a következő csoportokba sorolható (stádium beosztás):

1. stádium: A daganat a szervezetben csak egyetlen helyen jelentkezik, és az sebészileg eltávolítható
2. stádium: A daganat a szervezetben csak egyetlen helyen jelentkezik és sebészileg nem távolítható el
3. stádium: A daganat a szervezetnek csak egy területéről indul ki, de a környező nyirokcsomókban vagy szervekben, szövetekben is megtalálható.
4. stádium: A daganat kialakulási helyétől távol nyirokcsomókba, csontba, csontvelőbe, májba, bőrbe is ad áttétet.
4S stádium: A daganatot egyetlen helyen túl májra, bőrre történő terjedés és igen korlátozott csontvelői terjedés jellemez.

Kezelése

A magyar gyermekonkológusok megegyezés szerint egységesen, bevált nemzetközi kezelési sémák (protokollok) alapján végzik a neuroblastomás betegek gyógyítását. A kezelést a következő tényezők befolyásolják: a beteg kora a diagnóziskor, a daganat elhelyezkedése, a daganat súlyossági csoportba sorolása és a daganat biológiai jellemzői (pl.: N-myc amplifikáció).

A diagnózis és a betegség súlyosságának pontos megállapítását követően (a daganat teljes eltávolítása, szövettani mintavétel és/vagy részletes vizsgálatok végzése után) többféle kezelési módozat jön szóba. Azt, hogy mennyire intenzív és összetett kezelésre van szükség, a daganat összes jellemzőjének meghatározása után lehet meghatározni. E nagyon pontos besorolás alapján egyes betegeket a daganat műtéti eltávolításán túl nem kell több kezelésben részesíteni. Más, súlyosabb esetekben fél évig tartó intenzív kombinált citosztatikus (daganatsejt ellenes gyógyszer) kezelés után ismételt műtétre, majd posztoperativ (=műtét utáni) kemoterápiára, és autológ őssejtátültetésre is szükség van, melyet féléven át tartó tablettás kezelés követ (retinoidsav -Roacutan- kezelés). Egyes esetekben a kemoterápiás kezelés intenzitása enyhébb lehet. Bizonyos esetekben a kezelést a daganatra, vagy a korábban eltávolított daganat helyére adott sugárterápiával is ki kell egészíteni.

A citosztatikumok adására 2-3 hetenként kerül sor néhány napos infúzió formájában, mely alatt hányás, hányinger jelentkezhet és a haj átmenetileg kihullik, de aztán teljesen visszanő. A köztes időt, amennyiben a kezelés miatt súlyosabb mellékhatás nem lép fel, a betegek az otthonukban tölthetik. A gyermekek a kezelés miatt fokozottan fogékonyak a különböző fertőzésekre, ezért a teljes kezelés ideje alatt iskolába, közösségbe nem járhatnak.

Teendők a kezelés befejezése után

A kezelés befejezését követően sok éven át – akár felnőttkorig – kezdetben 3-6 havonta, majd később évente vérvétellel, képalkotó (MR vagy CT vagy ultrahang) és izotóp (csontscintigráfia, MJBG-szcintigráfia) vizsgálatokkal és speciális vizeletgyűjtéssel ellenőrizni kell, hogy a betegség nem tért-e vissza.

Szóljon hozzá