Az édesanya levele:

T

ilák Lajosné vagyok, nyolc gyermekem van, akiket egyedül nevelek. Carlos 780 grammal született, asztmás volt, emiatt sokat betegeskedett. 2013 nyarán fájtak a csontjai, lázas volt, de ez elmúlt, ennek ellenére elvittük orvoshoz, aki szerint a problémáit a növekedés okozta. Ősszel viszont gyakran vérzett az orra, az orvos szerint ezt a magas vérnyomása okozta, mivel jelentősen súlyosabb a kelleténél. Egy-két napra ki is írta, minden gyógyszert kiváltottunk, de a problémák nem szűntek. Sőt november 12-én úgy jött haza, hogy mindene csupa vér volt, mert vérzett az orra. Éjszaka ismét arra ébredtem, hogy a fürdőszobában van: amikor bementem, minden vérben úszott. Azonnal hívtam a mentőket, és elkezdődött a kivizsgálások sorozata, pár nap múlva kiderült, hogy leukémiás.

Elkezdődtek a kezelések, melyeket végigcsináltunk, majd az utókezeléseknél jártunk, amikor is nyolc hónapig jók voltak az eredmények, majd ismét jelentkeztek Carlosnál az őrjítő csontfájdalmak. 2015 áprilisában az ismételt kivizsgálások alkalmával kiderült, hogy visszaesett a gyermekem, azaz recidivált a leukémiája. Visszaültették a nemrég eltávolított kanült és a kezelések újból elkezdődtek, melyeket nagyon nehezen viselt a gyerekem.

2015. szeptember 07-én megtörtént az idegen donoros csontvelő transzplantációja, egyik testvére volt a donor. Bíztunk abban, hogy most már sikerült legyőzni a betegséget, de 73 nappal később ismét jelentkeztek a megszokott tünetek, csontfájdalom, magas láz, amihez most vesegörcsök is társultak. Jelenleg a legerősebb fajta kezelést kapja, és közben felkészítik a második csontvelőtranszplantációra. Jelenleg nagyon rossz az állapota, hasnyálmirigy gyulladása van, naponta kap vért és trombocitát, antibiotikumokat, a kezelések mellékhatásai erőteljesen jelentkeznek.

Mi albérletben éltünk, a nyolc gyermekemet egyedül nevelem, gyermektartást nem kapok utánuk, volt férjem jelenleg büntetését tölti. Hét gyermekem kiskorú, a legnagyobb is tanul, most fog érettségizni. A Csepeli Önkormányzat egy időre biztosított nekünk lakást, hogy Carlos számára csontvelőátültetés utánra a megfelelő körülményeket tudjuk biztosítani. ehhez mindent meg is csináltattam, de ezt a lakást csupán egy évre kaptuk meg, a szerződésünk 2016. március hónapban lejár. A lakás 1+2 félszobás, még csak a Carlos szobáját tudtuk teljesen bebútorozni eddig. Mindent pontosan fizetek, és bízom benne, hogy maradhatunk a lakásban, mert Carlos miatt fontos, hogy tudjuk a higiénés körülményeket biztosítani. A jövedelmünkből éppen csak meg tudunk élni és kifizetni a lakás költségeit, dolgozni nem tudok, munkahelyemet elveszítettem, így anyasági támogatást kapok és családi pótlékot a gyermekek után. Ebből kell megélnünk, sok mindenre nem telik, ruházkodásra egyáltalán nem.

Kérem, ha tudnak, segítsenek nekünk, most lelkileg és anyagilag is nagyon nehéz időszakot élünk meg és segítség nélkül egyre nehezebbek a mindennapjaink.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.