1.77% összegyűlt
26 500 Ft donated of 1 500 000 Ft goal
1 adományozó

Az édesanya levele:

K

ristóffal egy éves korától járjuk az orvosokat, jelenleg genetikai vizsgálatunk folyamatban van. Nem beszél, pelenkát hord. Mindent megért. Több vizsgálaton is voltunk már, egy éves kora óta. Megrekedt a fejlődése egy szinten és nagyon lassan fejlődik tovább. Szinte minden téren gondoskodásra szorul. Önállóan nem tud enni, öltözni sem. Mozgása nehézkes lépcsőnél segítséget igényel több esetben. Azért szeretnénk RTMS kezelésre vinni, mert szeretnénk hogy valamennyire önállóbb legyen és egy pár szót megtanuljon mondani. Másik nehézségünk, hogy egy éve epilepszia jelentkezett nála, amire ez a kezelés nagyon jól hat. Sajnos segítség nélkül nem tudjuk ezeket a kezeléseket elkezdeni. Az RTMS kezelés heti 50 000 Ft, a Borsóház terápiája heti 90 000 Ft-ba kerülnek. Kérem segítsenek, hogy Kristóf önállóbb életet tudjon élni!

Az RTMS-ről

RTMS és az első lépések

Már 1959-ben Kolin és kollégái (Kolin et al, 1959) bemutatták, hogy a változó mágneses tér stimulálni tudja egy preparált béka perifériás izmait. Azonban 1985-ben kezdődött csak el a TMS modern kutatása Antony Baker által, Angliában (Baker et al, 1985). Bemutattak egy noninvazív mágneses eszközt, ami a Faraday elven működik (Faraday 1965), és képes stimulálni az ideggyököket, valamint a felületes agykérgi állományt. Hosszú évtizedek kutatási eredményeként létrejött a mai modern rTMS, azaz a repetitív transcranialis mágneses stimuláció, ami képes pulzáló mágneses térrel elektromos impulzusokat létrehozni a központi idegrendszerben. Segítségével elindulhatnak azok a folyamatok, amelyek hasonlatosak az ingervezetés természetes módjához, új pályák, pályakapcsolatok jöhetnek létre a dendritek számának növekedésével, illetve az anyagcsere folyamatok megváltozása által. A TMS új utakat nyitott meg a diagnosztikában, a kutatásban, a központi és perifériás idegrendszeri megbetegedések kezelésében is. Az rTMS bizonyítottan hatásos depresszióban, Parkinson betegségben, stroke-ban, koponya traumák esetén, epilepsziában, gerincvelő sérülésekben és számos egyéb központi idegrendszeri megbetegedésben. Fájdalommentes, nincs mellékhatása. Nagyon ritkán fordul elő esetleg fejfájás, vagy fülzúgás a kezelések után. Kontraindikációi: pacemaker, beültetett mágnes szelepes eszközök, koponyában lévő fém lemez, gyógyszerrel nem kezelhető epilepszia, terhesség (nincs tapasztalat).

Hazánkban, Dr Málly Judit professzorasszony úttörőnek számít az rTMS kutatásában és kifejlesztésében. Mi néhányan, akik a neurológiai rehabilitációban alkalmazzuk az rTMS kezelést.

Forrás: rtms.hu

A Borsóházról bővebben a borsohaz.hu címen található oldalon olvashat.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

Szóljon hozzá