• A gyűjtés lejárt.
  • Összes ölelés131
  • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Az édesanya levele:

K

iderült 2010 nyarán, hogy Máté neuroblastomás.10 órás daganateltávolító műtéte volt, a 7 centis daganatból csupán 3 centit lehetett eltávolítani, mert a hasi artériát szőtte körül a daganat, megbújva a szervei és belei mögött. Nyolc blokkból álló kemoterápiát kapott, ez a sorozat 2011. január közepén ért véget. 2011. 02. 02-án megtörtént a saját donoros csontvelőátültetése. Ezek után még mindig 2,5 centi volt a daganat, ami tokosodni kezdett, úgymond: kiérett. Havonta jártunk kontrollra, rengeteg erősítő kúrát, méregdrága vizeket, vitaminokat kapott. Az első négy osztályt kitűnő eredménnyel végezte el.

2015 áprilisában a kiérett daganat aktivizálódott, októberre ismét elérte a 7 centit. 2 centit lehetett eltávolítani belőle biopsziával. A daganat rossz elhelyezkedése miatt nem volt sebész, aki vállalta volna a műtétet. Újból kemoterápiás kezeléseket kapott Máté. A Neuroblastoma protokoll szerinti kezelés ismét nyolc blokkból álló kezelési sorozata következett volna, viszont Máté csontvelője nem bírta a kezeléseket, így csupán négy blokkot kapott meg a kezelésekből. 2016. május 02-án a második saját donoros csontvelőátültetése megtörtént. Júniusban elkezdődtek a sugárkezelések, 24 alkalommal kapott besugárzást. A kilökődés gátlószerek szedése megviselte a szervezetét, mert hosszú ideig kellett szednie azokat. Havi 60 ezer forintba kerültek, mert a közgyógykerete kimerült. 2017 őszen végre beülhetett az iskolapadba és hatalmas lelkesedéssel járt iskolába, addig ugyanis magántanuló volt. A betegsége és kezelések ellenére kiváló eredményeket mutatott fel tanulmányai terén. Időközben a családunk széthullott, két fiúgyermekkel egyedül maradtam, a jövedelmem az ápolási díj és családi pótlék, gyermektartást változó összeggel, felszólításra kapunk. Az édesapa egyáltalán nem kíván részt venni gyermekei nevelésében, nem tartja a kapcsolatot velük, több mint féléve telefonon sem beszélt Mátéval és középiskolás testvérével. Októberben felrobbant a kazánházban a bojlerünk, nem volt sem fűtés, sem áram, odaveszett az összes téli tüzelő, tönkrement a vízvezetékrendszer, nagy nehezen, segítséggel megoldottuk a helyzetet. Akkor azt hittük, hogy ettől rosszabb már nem érhet bennünket.

2018. január 16-án izotóp vizsgálatot javasolt az orvosa, aminek a lesújtó eredménye tíz nap múlva érkezett meg. Azóta MR és CT vizsgálat igazolta, hogy a daganat újból aktív, a betegség kiújult. Március elején lesz egy nagy műtéte, négy orvosból álló team a daganat eltávolítását fogja elvégezni. Bízunk benne, hogy a teljes daganatot sikerül eltávolítani! Jelenleg ennyi információnk van. Hogy milyen kezelési típusokat javasolnak majd orvosai, még nem tudjuk. Beköltözünk a napokban a kórházba és Máté ismét harcba kell, hogy szálljon és küzdjön azért, hogy egészséges legyen, hogy esélye legyen legyőzni a szörnyű kórt, a rákot.

Kérem, aki tud, segítsen nekünk, iszonyatos lelki terheket cipelünk, anyagilag sem jó a helyzetünk. Nagy szükségünk van a támogatásra, hogy mindent meg tudjak adni Máténak, ami hozzájárulhat, hogy a betegségét legyőzhesse. Köszönöm.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

Neuroblastoma

Dr Benyó Gábor

Mi a neuroblastoma?

A neuroblastoma (ejtsd: neuróblasztóma) az ún. szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata. Leggyakrabban a mellékvese velőállományában jelentkezik, de előfordulhat a gerinc mentén a nyaktól a medencéig, a mellkasban, a hasban és a kismedencében is. Sokszor jelen van már a születéskor, de ilyen esetekben gyakran előfordul, hogy magától visszafejlődik és semmilyen következménnyel nem jár.

Előfordulási gyakorisága

Évente Magyarországon körülbelül 20-30 új beteg kerül felismerésre. Leggyakrabban 2 éves kor alatt fordul elő (1 év alatti az esetek 25%-a), de idősebb korban is jelentkezhet.

Tünetei

A tünetek attól függően váltakozhatnak, hogy a neuroblastoma a test mely részén alakult ki. Az esetek jelentős részében semmilyen tünetet nem okoz és csak véletlen más okból végzett vizsgálat derít rá fényt. Ezért fordulhat elő számos esetben, hogy csak az előrehaladott daganat okozta általános (más banális betegségek következményeként ugyanúgy gyakran fellépő) tünetekből kerül felismerésre, mint fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás, vérszegénység, gyengeség. Speciális általános tünetként észlelhető panaszok lehetnek a visszatérő lázas állapot, vizes hasmenések, hirtelen kipirulás, vérnyomáskiugrás.

Klasszikus kezdeti tünete lehet, ha a daganat a koponyába illetve a koponya alapjára terjed, a szem kidülledése és a szem körül észlelhető vérömleny (pápaszem-hematoma). Különböző jelentkezési helyei a testben más és más tünetekkel járhatnak:

  • mellkasi daganat: légzési panaszokat, elhúzódó köhögést és nyelési panaszt okozhat
  • hasi daganat: fájdalmat, étvágytalanságot, ingerlékenységet okoz, esetleg széklet vagy vizeletürítési zavarral jár
  • csontrendszerbe terjedés: csontfájdalmat okozhat
  • gerinccsatornába történt terjedés (gyakran `homokóra` formájú a daganat): alsó végtagi gyengeséggel bénulással, járásképtelenséggel jár
  • ritka esetekben különleges nehezen felismerhető tünetegyütteseket is okozhat

Kivizsgálás menete

A neuroblastoma diagnózisa sokszor komoly kihívást jelent a kezelőorvos számára, mert sokféle betegséget utánozhatnak a kiindulási tünetek. Gyanúját az orvos által észlelt elváltozás, ultrahang, vagy egyéb képalkotó vizsgálat és vérvizsgálat vetheti fel. Gyanújel lehet a vérben észlelt emelkedett ún. NSE (neuron-specifikus enoláz enzim), ferritin vagy LDH (laktát dehidrogenáz enzim) szint, illetve a 8 órán át gyűjtött, speciális körülmények között tárolt vizeletben észlelt emelkedett VMA (vanilin-mandulasav.), HVA (homovanilin-mandula sav) szint. Szintemelkedésük mértéke összefüggést mutathat a daganat méretével.

Amennyiben felmerül a neuroblastoma lehetősége, szövettani mintavétellel, kis kiterjedésű elváltozások esetén annak teljes eltávolítása után, és egyes speciális előrehaladott esetekben többféle vizsgálat együttes eredményeként szövettani mintavétel nélkül is felállíthatjuk a betegség diagnózisát. Szövettani vizsgálatának elengedhetetlen eleme az ún. N-myc amplifikáció vizsgálata. Az N-myc gén fontos szerepet játszik a neuroblastomában. A vizsgálat a daganatsejten belüli felszaporodás mértékére ad választ. Emelkedett szintje súlyosabb betegséget jelez.

A kivizsgálás része a betegség kiterjedésének pontos meghatározása, mert az a szükséges kezelés intenzitását nagymértékben befolyásolja. Ennek elemei az ultrahang, a röntgen, a CT (esetenként MR) vizsgálat, csontvelőbiopszia, csontszcintigráfia, MJBG-szcintigráfia.

A betegség súlyossága alapján a következő csoportokba sorolható (stádium beosztás):

1. stádium: A daganat a szervezetben csak egyetlen helyen jelentkezik, és az sebészileg eltávolítható
2. stádium: A daganat a szervezetben csak egyetlen helyen jelentkezik és sebészileg nem távolítható el
3. stádium: A daganat a szervezetnek csak egy területéről indul ki, de a környező nyirokcsomókban vagy szervekben, szövetekben is megtalálható.
4. stádium: A daganat kialakulási helyétől távol nyirokcsomókba, csontba, csontvelőbe, májba, bőrbe is ad áttétet.
4S stádium: A daganatot egyetlen helyen túl májra, bőrre történő terjedés és igen korlátozott csontvelői terjedés jellemez.

Kezelése

A magyar gyermekonkológusok megegyezés szerint egységesen, bevált nemzetközi kezelési sémák (protokollok) alapján végzik a neuroblastomás betegek gyógyítását. A kezelést a következő tényezők befolyásolják: a beteg kora a diagnóziskor, a daganat elhelyezkedése, a daganat súlyossági csoportba sorolása és a daganat biológiai jellemzői (pl.: N-myc amplifikáció).

A diagnózis és a betegség súlyosságának pontos megállapítását követően (a daganat teljes eltávolítása, szövettani mintavétel és/vagy részletes vizsgálatok végzése után) többféle kezelési módozat jön szóba. Azt, hogy mennyire intenzív és összetett kezelésre van szükség, a daganat összes jellemzőjének meghatározása után lehet meghatározni. E nagyon pontos besorolás alapján egyes betegeket a daganat műtéti eltávolításán túl nem kell több kezelésben részesíteni. Más, súlyosabb esetekben fél évig tartó intenzív kombinált citosztatikus (daganatsejt ellenes gyógyszer) kezelés után ismételt műtétre, majd posztoperativ (=műtét utáni) kemoterápiára, és autológ őssejtátültetésre is szükség van, melyet féléven át tartó tablettás kezelés követ (retinoidsav -Roacutan- kezelés). Egyes esetekben a kemoterápiás kezelés intenzitása enyhébb lehet. Bizonyos esetekben a kezelést a daganatra, vagy a korábban eltávolított daganat helyére adott sugárterápiával is ki kell egészíteni.

A citosztatikumok adására 2-3 hetenként kerül sor néhány napos infúzió formájában, mely alatt hányás, hányinger jelentkezhet és a haj átmenetileg kihullik, de aztán teljesen visszanő. A köztes időt, amennyiben a kezelés miatt súlyosabb mellékhatás nem lép fel, a betegek az otthonukban tölthetik. A gyermekek a kezelés miatt fokozottan fogékonyak a különböző fertőzésekre, ezért a teljes kezelés ideje alatt iskolába, közösségbe nem járhatnak.

Teendők a kezelés befejezése után

A kezelés befejezését követően sok éven át – akár felnőttkorig – kezdetben 3-6 havonta, majd később évente vérvétellel, képalkotó (MR vagy CT vagy ultrahang) és izotóp (csontscintigráfia, MJBG-szcintigráfia) vizsgálatokkal és speciális vizeletgyűjtéssel ellenőrizni kell, hogy a betegség nem tért-e vissza.