Az édesanya levele

É

szrevettem januárban, hogy kisfiam, Roderik hónalja és nyaka tele lett nyirokcsomókkal, elvittem a háziorvosunkhoz, aki miután a mandulája is be volt gyulladva, javasolta, hogy azt mindenképp ki kell vetetni. 2017. 01.24-én ez megtörtént, viszont mandulaműtét után 40 fokos lázzal értünk haza, hajnalra felpüffedt a hasa, azonnal hívtam az ügyeletet, beküldtek rögtön az infektológiára, mert vírusra gyanakodtak. Az infektológiáról az intenzív osztályra kerültünk, azt mondták, hogy nagy gond van. Az első csontvelő mintavétel nem adott eredményt, mert kevés volt a minta, a második viszont leukémiát igazolt. Közben 13 napra lélegeztető gépre került Roderik, a megnagyobbodott mája és lépe nyomta a tüdőt, ezért nem tudott lélegezni megfelelően. Közben január 31-től elkezdődött a kemoterápiás kezelése. Kiderült, hogy T sejtes leukémiája van, nagy rizikó faktorú és az is, hogy csontvelő transzplantációra van szüksége, mivel az első 33 napi kezelésnél nem került remisszióba, még mindig 17%-ban voltak rossz sejtjei a csontvelőben. Átkerültünk a gyerekonkológiára, és szinte folyamatosak voltak a kezelések, melyek augusztusra igazoltak remissziót.
Debrecenből Miskolcra kerültünk, eltávolították a porth-a-cath-ját és megtörtént a kanül beültetése, beköltözött a steril boxba, és túl van az idegen donoros csontvelő átültetésen. A donorja egy 34 éves francia férfi, akinek köszönheti, hogy esélyt kapott, hogy újra egészséges lehessen. 100%-os a donorképzése, azaz kizárólag a kapott csontvelő működik és tökéletesen. Jelenleg még a steril boxban van, ahol késő estig mellette lehetek, alaposan beöltözve steril ruhákba. Nem sokára kijöhet a félsterilbe, aztán bízunk benne, hogy az ünnepeket már otthon fogjuk tölteni.
Egyedülálló anyaként nevelem két fiam, Roderiknek van egy nyolc éves bátyja: Norbi. A szüleimmel élünk. Szeretnék bérelni egy kétszobás lakást, ott kialakítani Roderiknek a saját „steril” szobáját, hiszen ha hazamegyünk, még 6 hónapig kizárólag kesztyűben és szájkendőben hagyhatja el a szobáját, amit naponta kell majd fertőtleníteni, minden étkezésre friss ételt kell majd főzni számára, hiszen az új csontvelő még gyenge, nem védi meg a fertőzésektől, ami ebben az időszakban a legveszélyesebb számára. Mi ehhez kérünk segítséget, melyet nagyon köszönünk.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.