• A gyűjtés lejárt.
  • Még nem kapott ölelést.
  • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Rékánál tavaly szeptemberében Akut Lymphoid Leukémiát diagnosztizáltak, a kemoterápiák kezdete után, gégemetszés, szondatáplálás majd PEG beültetés következett. A család lelkileg és anyagilag és a padlóra került.

Ganyi Károly felkereste Lengyel Máriát, a gála főszervezőjét és készített vele egy röpke interjút:

Ganyi Károly:
Hogyan jutott tudomásodra Réka helyzete?

Lengyel Mária:
Réka érdekes eset számomra: nekem is rejtélyes, de naponta több beteg gyereket megosztok, ám Réka szinte szólított a monitoron keresztül hogy segíts! Nekem mindig ez volt az álmom gyerek korom óta, hogy segítsek a rászorult vagy beteg embereken, de a gyerekek különösen közel állnak a szívemhez. Azt hiszem, míg élek ezt fogom csinálni, azaz segíteni fogok minden erőmmel.

Ganyi Károly:
Mekkora közönség szokott lenni egy-egy gálán és mennyire számítasz most Rékánál?

Lengyel Mária:
Idáig amit szerveztem, ott mindig telt házam volt: ezer fő. Réka sajnos hozzám 400 kmre van, így nagyon nehéz, de Isten segít és remélem itt is telt ház lesz.

Réka története:

R

éka betegségét nyáron állapították meg az orvosok. Apró balesetből kifolyólag került sor a kivizsgálásokra, a kislány elesett, a lába furán kifordult. Alapos kivizsgálások után derült ki, hogy a diagnózis: leukémia. Azonnal megkezdődött Réka intenzív kemoterápiás kezelése.
Sajnos, az első pár hét után már csak szondán keresztül tudták csak táplálni. Közben kiderült, hogy születési rendellenesség miatt a légcsövével is vannak problémák. Az intenzív osztályra került, ahol mesterségesen altatták. December végén megműtötték a légcsövét, és táplálása miatt a PEG beültetése is megtörtént. Márciusban új műtétek várnak rá, légcső korrekciós műtét és remélhetőleg eltávolítják a PEG-et is.

A betegség kezelésre alkalmazott protokollok 6 hónap időtartamúak, de ez az idő Rékánál kitolódik a műtétek és állapota miatt. Ha az intenzív kórházi kemoterápiás kezeléseket befejezi, még 1-1,5 évig fog tartani az utókezelése, amely idő alatt kemoterápiás gyógyszereket fog szedni és közösségbe nem mehet. Az immunrendszere nem működik megfelelően, és emiatt otthonában, a számára megfelelő steril körülményeket ki kell alakítani, hogy terápiás szünetekben és kezelések befejezése után haza mehessen. (A leukémiás gyermekek kezelésének időtartama általában 2 év, ez alatt közösségbe sem mehetnek, a megfelelő higiénés körülményeket és étrendet biztosítani kell számukra.)

A család anyagi helyzete nagyon rossz, jelenleg építkeznek, hogy legyen hová Rékát hazavinni. A készülő ház nagyon pici négy főnek, mindössze 27 m2. Jó lenne bővíteni, de nincs rá pénz, pedig fontos lenne, hogy legyen a kislánynak saját szobája. Szeretnének a szülők melléképületet építeni a ház mellé, mert akkor megoldódna ez a probléma. Sem a villanyszerelés, sem a külső-belső vakolás, szigetelés és festés sincs még készen, és anyagi fedezete sem megoldott az építkezésnek, mert elfogyott az építkezésre szánt pénz. Ráadásul most az első, hogy Réka mellett legyenek és segítsék küzdelmét. Az édesanya a Rékával van állandóan, azt, hogy édesapja rendszeresen látogassa egyre nehezebb megoldani, mert szűkösek a család anyagi lehetőségei.
A család segítség nélkül nem tud kilábalni kétségbeejtő anyagi helyzetéből. Minden segítséget köszönettel és hálás szívvel fogadnak. Tartós élelmiszer, bútorok, játékok és ruhaneműk is segítséget jelentenek, de elsősorban pénzre van szükségük, hogy mielőbb elkészülhessen Réka otthona, ahol szerető családja körében elfelejtheti a sok szenvedést, amit kicsi gyerekként megél…

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.