• A gyűjtés lejárt.
  • Még nem kapott ölelést.
  • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Az édesapa levele:

2

015. december 02-án kezdődtek kisfiunknál a vizsgálatok, először Egerben, majd Miskolcon, ekkor derült ki, hogy mi is okozza a problémákat. Rosszindulatú, daganatos betegséggel küzd, a betegsége pontos diagnózisa: Burkitt Lymphoma.

2015. január 04-től a Miskolci Onko-haematológiai és Csontvelőtranszplantációs Osztályon kezelik, én folyamatosan mellette vagyok, részemre folyamatban van az ápolási díj megigénylése.

Minden tartalékunkat feléltük, családi segítséggel próbálunk talpon maradni. Lacika szobáját fel kell újítani, a lakásban tisztítófestést kell elvégezni, hogy legyengített immunrendszeréhez megteremtsük a megfelelő otthoni higiénés körülményeket. Eleinte úgy gondoltuk, hogy saját erőből sikerül megoldani mindezeket, de mára rájöttünk, hogy ez nem működik.

Próbálunk Lacikának mindent megadni, sajnos sokszor rossz az étvágya, vagy pont az ellenkezője történik, a szteroidok miatt kívánós, de válogat, mert nem ízlenek a kedvenc ételei, mivel az ízérzékelését a gyógyszerek megváltoztatják. A férjem dolgozik, ennek ellenére minden nap, munka után látogatja Lacikát, mert ő ezt nagyon igényli, ami szintén sokba kerül, hiszen 120 kilométer az út oda-vissza. Lacika biotermékeket fogyaszt és sok gyümölcsöt, vegyszer és tartósítószermentes termékeket, ami nagyon sokba kerül.

Bármilyen támogatást köszönettel fogadunk

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

Burkitt-limfóma

A Burkitt-limfóma egy daganatos betegség, amely a rosszindulatú (malignus) non-Hodgkin-limfómák közé tartozik. Különösen gyakori Közép- és Kelet-Afrikában, valamint HIV-fertőzöttek körében. A malignus limfómák rosszindulatú tumorok, amelyek limfocitáknak, tehát limfatikus szövetek (nyirokszövetek) sejtjeinek daganatos elfajulásával keletkeznek.

Mi okozza a Burkitt-limfómát?

A Burkitt-limfóma kialakulásának oka ma még nem tisztázott. Valószínűnek tűnik, hogy a betegség kialakulásában szerepet játszik az Epstein-Barr vírussal való megfertőződés, továbbá genetikai tényezők, illetve az immunrendszer gyengesége is.

Milyen típusai vannak?

A Burkitt-limfómának három típusát különböztethetjük meg. Míg az úgynevezett endémiás Burkitt-limfóma túlnyomóan Közép- és Kelet-Afrikában jelentkezik, addig a ritkább szórványos (sporiadikus) Burkitt-limfóma világszerte előfordul. Ha a betegség HIV-fertőzés következtében alakul ki, akkor HIV-asszociált Burkitt-limfómáról beszélünk.

A Burkitt-limfóma tünetei

A betegég tünetei igen sokfélék lehetnek többek között attól függően, hogy hol található a limfóma és hogy mennyire terjedt ki a betegség a szervezetben, mennyire előrehaladott a stádiuma. Burkitt-limfóma bárhol kialakulhat, ahol fehérvérsejtek (limfociták) vannak a szervezetben, főként a nyirokszövetekben. Burkitt-limfóma gyakran alakul ki a hasüregben vagy a fej vagy a nyak területén, a mell mirigyeiben vagy a petefészkekben. A Burkitt-limfóma gyakran néhány hónapon belül nagyon gyorsan növekszik. Sok beteg arcduzzanat miatt fordul orvoshoz. Ha a hasüregi szervek érintettek, a beteg gyakorta hasfájástól, hányingertől és hányástól szenved.

Ha a betegség az agyra is kiterjed, akkor bénulás és tudatzavar jelentkezhet. A Burkitt-limfómában szenvedő betegek gyakran panaszkodnak olyan nem specifikus tünetekre, mint amilyen a betegségérzet és a teljesítménycsökkenés.

Prognózis

A prognózis a betegség stádiumától függ. Mivel a Burkitt-limfóma nagyon gyorsan növekszik, a terápiát meg kell kezdeni, amilyen hamar csak lehet. Minél korábban kezdik el kezelni a betegséget, annál jobbak a gyógyulás esélyei.

Hogyan kezelhető a Burkitt-limfóma?

A terápiát a betegség stádiumának, kiterjedtségének függvényében választják meg. Mivel a Burkitt-limfóma többnyire az egész szervezetre kiterjedő betegség, gyakran kemoterápiás kezelést alkalmaznak. Ennek kiegészítéseként sokszor célszerű lehet egyes testtájak sugárterápiás kezelése is.