• A gyűjtés lejárt.
 • Még nem kapott ölelést.
 • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Frissítés:

2014. szeptember 24.-én Lackónak eltávolították a bal szemét. A jobb szeme menthető állapotban van. A harcnak még nincs vége. Kérünk mindenkit, ha módjában áll segítsen a családnak!

Az édesanya levele:

K

isfiam Lackó 2013 01 25.-én született egészségesen. Semmi különösebb betegsége nem volt, majd 2013 decemberében észerevettem a pupilláján az ezüstös szint. Mindenki nyugtatott nincs semmi baj, csak túl aggódom az egészet, de nem tudtam megnyugodni. Januárban kértem időpontot szemészeti vizsgálatra. Kaptam is március 5-re. Ez idő alatt egyre nagyobb lett a bal szeme és a színe is megváltozott. Ekkor már nem voltam nyugodt, de rosszra nem gondoltam, mert magátol elindult. Március 5-én mentünk. Kora reggel megtörtént a vizsgálat, ahol közölték, valószínű nem lát a bal szemére, azonnal menjek vele a Megyei Kórház Szemészetére. Ekkor már összedölt bennem a világ. Másnap már reggel a kórházban a vizsgálat után közölte velem a doktornő azt, amit egy édesanya soha nem akar hallani: Lackó szemében rosszindulatu daganat van, azonnal menjek vele a Debreceni Szemklinikára. Értetlenül néztem magam elé mert magától elindult, tárgyakat megfog, pontosan mutogat. Nem fogtam fel azt amit a doktornő mondott. Debrecenbe érve megtörtént az altatásos vizsgálat, de amíg vizsgálták, azalatt a háromnegyed óra alatt azért imádkoztam, hogy mondja azt a doktornő, anyuka, nincs semmi baja a gyerek szemének. Higyjétek el, nem haragudtam volna senkire. Isten látja lelkem.

A vizsgálat befejeződött. Kihozták a kisfiamat félig éber állapotban, aztán csak megölelni tudtam és nem tudtam megszolalni… Aztán jött a doktornő, s egész végig édesanyám szavai voltak a fülemben: „Lányom: bármi lesz ki kell bírnod! Egy anyának mindent ki kell bírni, légy erős!” Közölte a doktornő, Lackó bal szemét nem tudják megmenteni, teljes vakság állt be, ideghártya leválás és szakadás miatt, s a daganat nagysága miatt el kell távolítani a szemét, Jobb szemében több góc van, amit megpróbálnak megmenteni, de ehhez azonnal meg kell kezdeni a kemoterápiás kezelést, mivel a gyerek élete van veszélyben. Hiába próbáltam erős maradni, egyszerűen megfulladtam a könnyeimtől. Másnap már a Megyei Kórházban voltunk. Itt megkezdték a szükséges vizsgálatokat és megkezdték a kemoterápiát. Immár lassan két hónapja kórházban vagyunk. Anyagilag nagyon megviselt, mivel még van két kiskorú gyermekem, akik iskolába és oviba járnak. Két háztartást kell fent tartanom ami havi 40000 Ft plusz költséget jelent. 6 kemo kezelés kell a kisfiamnak. Minden kezelés után Debrecenbe kell mennünk kontroll vizsgálatra, ami oda vissza 240 km-t jelent. Szeretném ha abban segítenének, hogy kisfiam mellett tudjak lenni, hiszen ebben a helyzetben csak így tudok neki segíteni. Ez nem egy hasfájás, hogy megsimogatom, vagy adok fájdalomcsillapítót, ehhez én már kevés vagyok… De mellette a helyem! Nekem nem milliókra van szükségem, csak annyira, hogy a következő hónapokban mellette tudjak lenni és át tudjam segíteni az összes fájdalmán, amin át kell mennie a 15 hónapos kisfiamnak.

Adományaitokat és megosztásaitokat előre is hálásan megköszönöm.

Lackó és anyukája

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

Retinoblastoma

A retinoblastoma az ideghártya rosszindulatú daganata, amely a gyermekkori szemészeti daganatok között a leggyakoribb betegség: 20000 gyermek közül egyet érint.

A retinoblastoma lehet veleszületett vagy kora gyermekkori. 30-40 százalékban kétoldali, mindkét szemet érinti a betegség – bár a megjelenése időben eltolódhat -, 60-70 százalékban csak az egyik szem érintett. Az öröklődés miatt feltétlenül meg kell vizsgálni a testvéreket és a szülőket.

A retinoblastoma tünetei

A retinoblastoma általában 1-2 éves kor között, ritkábban hároméves kor körül mutatkoznak az első tünetek.

 • A leglényegesebb tünet a pupilla területének sárgás-fehér visszfénye (leucocoria) – a szembogár nem fekete. Néha csak véletlenül tűnik fel fényképen a “piros szem” helyett a gyermeknek fehér a szembogara.
 • A másik jellegzetes tünet a gyermekek negyedében előforduló kancsalítás.
 • Homályos látás miatt szemdörzsölés.
 • A szem elülső részét érintve a daganatos sejtek gyulladás képét utánozhatják, a szemnyomás megemelkedhet.
 • A szemgödör felé történő intenzív növekedés miatt a szemgolyó előrébb nyomódik (proptosis).

Mi okozhat hasonló tüneteket?

Más betegségben is előfordulhat, hogy a pupilla visszfénye nem fekete, hanem sárgás-fehér, így csak szakember tudja megállapítani, hogy tényleg a retinoblastoma, esetleg más probléma okozza-e a panaszokat.

 • Lencse – gyermekkori szürkehályog.
 • Üvegtest – fejlődési rendellenessége, jelentős vérzés.
 • Ideghártya – gyulladásos betegség (Coats-betegség), koraszülöttek ideghártyájának hegesedése (retinopathia prematorum), egyéb daganat, nagyfokú rövidlátás.
 • Szemet érintő fertőzések miatti hegek a pupilla területében – például toxocara, toxoplasma.

A retinoblastoma típusai

Két típus létezik: nem örökletes (60 százalék) és örökletes (40 százalék). Nem örökletes típusban a betegség nem öröklődik át az utódokra – a következő gyerekek megbetegedésének valószínűsége mindössze 3-8 százalék.

 • Általában egyetlen góc jelentkezik kétéves kor körül.
 • Az egyoldali daganatok 85 százaléka tartozik ebbe a csoportba.

Örökletes típus esetén – a szüleitől örökli a mutációt – az utódok 40 százaléka beteg.

 • Kétoldali, többszörös gócok jellemzőek, korábban jelentkezik (18 hónap).
 • Nagyobb az esély másodlagos daganatok kialakulására.

Vizsgálatok a diagnózis felállításakor és a követés során

Pupillatágításban végzett szemfenék-vizsgálat során egyértelműen felismerhető a daganat. Pontos kiterjedésének megállapítására az ultrahangvizsgálat alkalmas, segítségével a kezelés módja és a betegség gyógyulása is megítélhető.

Koponya-CT vizsgálat javasolt a szemgödri terjedés, idegrendszeri érintettség és a tobozmirigy vizsgálatára. Az alapos vizsgálat az életkor miatt általában altatásban történik. (Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos)

(Dr. Papp Júlia, szemész szakorvos)