• A gyűjtés lejárt.
  • Összes ölelés15
  • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Az édesanya levele:

2

017. június végén kezdődött Levi betegsége, ami nyirokcsomó duzzanattal jelentkezett. A háziorvosunk laborvizsgálatokra küldte, majd miután a leletei szerint minden rendben volt, viszont a nyirokcsomó már ránőtt a garatra, a fül-orr gégészetre irányított, ahol nem találtak gégészeti problémát. Nyelési nehézségek jelentkeztek nála, így a házi orvosunk továbbutalta az infektológiára, aki pedig azonnal a haematológiára, ahol a vizsgálatok kiderítették, hogy prekurzor T-sejtes akut Lymphoblastos Lymphoma a betegsége.
2017. augusztus 11. napjától I-BFM-LL 2009 Protokoll szerinti kezelése megkezdődött, azóta kapja a kemoterápiás kezeléseket. Csak szövettani vizsgálata volt, mert a daganat nem eltávolítható, az elhelyezkedése miatt, illetve idegszálakkal van átszőve. Szeptember végén volt PET CT vizsgálata, mely szerint jól reagál a kezelésekre a Levi szervezete. A kezelések alatt többször kapott vérkészítményt. Hogy pontosan meddig tartanak, a kezelések még nem tudjuk, bízunk benne, hogy sem csontvelő átültetésre, sem sugárkezelésre nem lesz szüksége!
Három gyermeket nevelünk a férjemmel, Levi a középső, a testvérek, nyolc és három évesek. Amikor Levi betegsége kiderült, már készültem vissza a munkahelyemre dolgozni, de így továbbra is GYES-en vagyok, egyetlen jövedelmünk férjem keresete, aki egészségügyi dolgozó, műtőssegéd. Van egy családi házunk, hitellel, egy fizetésből nem könnyű megoldani mindent. A kórházi kezelések időtartama alatt én is a kórházban tartózkodom a gyermekem mellett.
A jelenlegi helyzet nem csupán anyagi terheket ró ránk, lelkileg sem könnyű feldolgozni, hogy egyik napról a másikra a gyermekünknek meg kell küzdeni a rettegett kórral, hogy kemoterápiák, fájdalmas vizsgálatok, kórházi környezet az, amiről szól ötéves kisfiúnk élete, ahelyett, hogy óvodába járna, az udvaron szaladgálna, és a testvéreivel játszana. Mindent megteszünk, hogy mielőbb így legyen!
Levi szobáját fel kell újítani, bebútorozni, hogy megfelelőek legyenek számára a körülmények. Ehhez kérünk segítséget, melyet hálás szívvel köszönünk előre is.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.

A betegségről

Non-Hodgkin limfóma

A non-Hodgkin limfóma több kórképet foglal magába, az egyes típusok több szempontból is eltérnek egymástól, így különböznek az érintettek életkorában, a kezelésre adott válaszban, a folyamat agresszivitásában és a betegség várható lefolyásában.

A különféle alcsoportoknak megfelelően különböző kivizsgálási és terápiás protokollok léteznek, melyek az egyes típusoknak megfelelően kemoterápiás kombinációkat, biológiai kezelési eljárásokat, vérképző őssejtátültetést, sugárterápiát vagy egyszerű, kezelés nélküli nyomonkövetést alkalmaznak. Vannak kevésbé, és igencsak agresszív viselkedésű limfómák is.Az enyhébb lefolyású esetekről többnyire elmondható, hogy lassan, alattomosan, hosszú idő alatt alakulnak ki, eleinte nem okoznak súlyos tüneteket, de az alkalmazott terápiára csak kevésbé vagy egyáltalán nem reagálnak.

Általánosságban igaz, hogy lokalizált, alacsony agresszivitású daganatoknál a tumor besugárzása elegendő lehet, míg generalizált stádiumban a mérsékelten rosszindulatú tumoroknál a “watch and wait”, azaz a kezelés nélküli várakozás és megfigyelés az ajánlott mindaddig, amíg a beteg állapota nem súlyosbodik. Ekkor kombinált kemoterápiát alkalmaznak. Ma már léteznek olyan kezelési eljárások, amelyek egyes alacsony agresszivitású limfóma-féleségek (pl. follicularis lymphoma) hatékony kezelését is lehetővé teszik.

Az agresszív viselkedésű limfómákra – Burkitt-limfóma, anaplasztikus nagy sejtes limfóma, diffúz nagy B-sejtes limfóma – az a jellemző, hogy kezelés nélkül korán (néhány hónapon, egy-két éven belül) a beteg halálát okozzák, viszont a kezelés során jól reagálnak az alkalmazott terápiára.

A fokozottan rosszindulatú limfómákat tehát kemoterápiás szerek kombinációival és sugárterápiával igen eredményesen lehet kezelni. Standard kezelés a cyclophosphamit, doxorubicin, vincristin, prednisolon 6-8 ciklusban való alkalmazása. Ha szükséges, kiegészítő kezelésként a koponya besugarazása, illetve metothrexat liqourba történő beadása is szóba jön. Egyes kórformák speciális kezelést igényelnek (Burkitt-limfóma).

Az igen magas rizikójú betegek esetén őssejt-transzplantációt lehet végezni, mely bizonyos esetekben a hosszú távú túlélés egyetlen lehetősége, bár magának a beavatkozásnak is nagy a kockázata.

Dr. Soltész Annamária, Lektorálta: Prof. Dr. Kiss Csongor, onkológus)