• A gyűjtés lejárt.
  • Összes ölelés7
  • A támogatás összege közvetlenül a támogatott számlájára kerül.

Frissítés:

Ramóna állapota változatlan, a Semmelweis Egyetem Pető Intézetben tanul. Havonta jár kezelésekre Debrecenbe.

A nagymama levele:

B

alogh Lajosné vagyok, Ramóna nagymamája, én nevelem, és most intézem, hogy hivatalosan a gyámja lehessek. Évek óta egyedül gondoskodom róla, vele vagyok a kórházban is. Szülei új életet kezdtek, távol élnek tőlünk, segítségükre nem számíthatok.

Ramóna hat éve szenved jóindulatú gerincdaganatos megbetegedésben. Hét műtéten van túl. A műtétek tartós javulást nem hoztak. Jelenleg is kórházban tartózkodunk, a debreceni egyetem rehabilitációs klinikáján próbálunk a kerekesszékes életmód kialakításán dolgozni, majd a kezeléseket a gyermekonkológián folytatjuk, várhatóan lesz egy műtéte is a közeljövőben.

Mindennap küzdelem számára. Gyógyszerekkel nem kezelhető, görcsös rohamai sok fájdalommal járnak. Nem tudja elfogadni az állapotát, azt hogy valószínűleg nem lesz járóképes, tizenegy évesen pelenkára szorul és állandó segítségre a fürdetés, öltözködés terén, azaz önellátásra képtelen marad. Hangulata változékony. Kortárs közösségbe nem szeretne járni, szégyelli állapotát, de a kezelések miatt nem is mehet. Betegsége miatt magántanulói státuszba került hat éve.

Megélhetési problémákkal küzdünk. Otthonunk átalakításra szorul, hogy a ház minden helyisége alkalmassá válhasson a kerekesszékes életmódra. Ramóna a segítségem nélkül nem tud a házban a kerekesszékével közlekedni, ahhoz akadálymentesíteni kell.
A fürdetése is nagy nehézségek árán oldható meg. Tavaly tüzelő hiányában szétfagyott a fürdőszoba, a csempéket le kellett szedni, a helyiség fürdőszobaként nem funkcionál. Ramóna fürdetését a hálószobában a menyem segítségével egy fürdető teknőben oldjuk meg.

Én 60 éves leszek a nyáron és Ramóna mozgatása egyre nehezebb, ahogyan nő.
Jelenlegi jövedelmünk a nyugdíjam, ami levonások után 30 ezer forint és Ramóna magasabb összegű családi pótléka, ami 26 ezer forint. Ebből az összegből próbálunk megélni. Fedeznünk kell mindkettőnk gyógyszereit, étkezését, ruházatát, tisztálkodási szereket és fontos lenne, hogy számára megteremtsük az állapotához szükséges életkörülményeket.

Ehhez kérünk segítséget, melyet előre is hálásan köszönünk.

Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány gyűjtése, a gyűjtések szövege és valamennyi adata az Alapítvány tulajdona, az más részére ki nem adható, nem felhasználható.